El president del Parlament, Roger Torrent, ha respost des dels passadissos de la Cambra catalana a la decisió del TC de suspendre part de la resolució aprovada el passat mes de juliol on el ple es reafirmava en la defensa del dret a autodeterminació i en la reprovació del rei Felip VI. "No podem convertir la Mesa del Parlament en un òrgan censor, si ho féssim estaríem limitant els drets polítics dels diputats", ha advertit Torrent en resposta al requeriment personal que li ha fet arribar aquest mateix dijous el Tribunal.

La suspensió és conseqüència de l'incident d'execució de sentència plantejat pel govern espanyol divendres passat. Aquest dijous, el TC ha admès l'incident i ha suspès els textos recorreguts. Hores després, els secretaris judicials han traslladat els requeriments personals, que també havia demanat el govern espanyol, al secretari general del Parlament, Xavier Muro, i als membres de la Mesa. El requeriment adverteix sobre les conseqüències d'ignorar la resolució de l'Alt Tribunal i permetre que es tramiti qualsevol iniciativa que desplegui les resolucions suspeses. Els dos representants de JxCat a la Mesa, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, s'han negat a recollir l'escrit.

"Si obrim la porta a la censura entrem en una dinàmica perillosa. Qui decidirà de què pot parlar el Parlament? No podem convertir la Mesa en un òrgan que limiti la llibertat dels diputats. Fer política vol dir no censurar mai la llibertat d'expressió dels diputats, perquè vol dir censurar la llibertat d'expressió dels ciutadans", ha argumentat Torrent quan se li ha preguntat si aquests advertiments impediran que permeti de nou el debat d'aquestes qüestions.

El president de la Cambra catalana ha assegurat que la Mesa continuarà defensant la llibertat d'expressió dels diputats pensin com pensin, i ha considerat "especialment inquietant" la voluntat del govern espanyol de censurar posicionaments polítics a Catalunya mentre en altres parlaments s'aproven resolucions, amb el vot del PSOE, defensant l'aplicació d'un nou 155.

"El president Sanchez té la mateixa consideració pel parlamentarisme que el president Rajoy", ha sentenciat Torrent. El president del Parlament ha advertit que cap tribunal resoldrà el conflicte entre Catalunya i l'Estat per la qual cosa ha reclamat Sánchez que plantegi una solució política.

Els membres de la Mesa ja van ser requerits al començament de la legislatura, quan el TC va advertir contra la proposta d'investir Carles Puigdemont a distància. Aquest cop, però, s'ha aplicat també la reforma de la llei orgànica del TC on s'adverteix sobre les conseqüències legals de no atendre la suspensió.