La primera sessió de control al president Quim Torra ha estat marcada sobretot pel canvi de govern espanyol. El cap de l’executiu ha aprofitat les preguntes dels diversos grups per explicar alguns punts de les negociacions per a la trobada amb Pedro Sánchez, i per a exigir-li al president espanyol més d’una reunió. “Estem treballant amb la voluntat que hi hagi una segona i una tercera reunió”, ha defensat. En aquestes trobades, ha avançat, li plantejarà la qüestió del dret a l'autodeterminació.

En aquest sentit, el president ha sostingut que volen tenir “moltes reunions amb el govern espanyol” per a poder negociar, perquè “necessitarem parlar de moltes coses”. Ha assenyalat que la consellera Elsa Artadi i la ministra Meritxell Batet estan preparant la trobada, i estan avançant en els continguts de la mateixa. “Cap dels dos volem una reunió de foto”, ha afirmat.

Per altra banda, Torra també ha remarcat que plantejarà a Sánchez la “gran qüestió” del dret a l’autodeterminació del poble català. “Així li plantejarà a Pedro Sánchez”, ha respost en resposta al socialista Miquel Iceta. "Aquí hi ha un gran elefant que no volem veure que és el del dret a l'autodeterminació", ha insistit.

El mandat de l’1-O

En aquesta línia, el president de la Generalitat ha defensat que s’haurà de parlar sobre com resoldre aquesta qüestió, i ha reivindicat el mandat del referèndum de l’1-O i del 27-O. No obstant això, ha assenyalat que aquest és el seu projecte, però que n’hi ha altres. Ha posat com a exemple la proposta que va fer el Cercle d’Economia, que va proposar un nou Estatut amb rang de Constitució, que ha considerat una oferta “valenta”. “Almenys van posar un projecte sobre la taula”, ha valorat.

Així, Torra s’ha dirigit a Iceta preguntant-li “quin és el projecte del PSOE” per resoldre la situació. El primer secretari del PSC ha apostat per una reforma en profunditat de la Constitució espanyola. El dirigent socialista li ha exigit que no es parli de dret d’autodeterminació i sí d’altres qüestions que apleguin com a mínim dos terços dels diputats de la cambra. Ha negat que l’1-O sigui “generador d’un mandat democràtic” i ha dit que “no s’ha acreditat una majoria a favor de la independència”.

Diàleg ampli

El líder dels comuns, Xavier Domènech, ha insistit en la seva proposta de la formació d’una taula de diàleg amb el conjunt de les forces polítiques i amb actors de la societat civil, i ha demanat que es constitueixi al mateix Parlament. Torra ho ha vist amb bons ulls, i s’ha mostrat disposat a participar-hi. “Si arribem a la conclusió que aquest grup ens ajuda, encantat de participar-hi”, ha sostingut.

En aquest sentit, el president Torra ha defensat que el diàleg va molt més enllà del govern espanyol, sinó que també inclou els grups parlamentaris al Congrés de Diputats. Ha aprofitat l’ocasió per avançar que dilluns que ve celebrarà una reunió al Palau de la Generalitat amb el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, després de mantenir un intercanvi de missatges.

A Arrimadas: “Condemni que tenim presos i exiliats”

Una de les intervencions més dures ha estat la de la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, que ha preguntat com pensa “revertir la fractura social que ha creat”. El president ha aprofitat la pregunta per a lamentar que Ciutadans hagi estat l’única formació que s’hagi negat a participar de la ronda de contactes de la setmana passada al Palau de la Generalitat. “Em va saber greu pels votants que vostè representa, perquè van venir tots els grups”, ha dit.

Per altra banda, davant l’exigència que condemni la suposada violència dels Comitès de Defensa de la República (CDR), el cap de l’executiu li ha etzibat: “Jo condemno qualsevol acte de violència, però condemni que tenim presos polítics i exiliats”. En aquest punt, Torra ha advertit que serà molt difícil resoldre res “fins que no resolguem el tema dels qui són a la presó”.