El Parlament torna a viure una jornada agitada. Per tercer cop aquesta tarda, el president, Roger Torrent, ha suspès la sessió. Ho ha fet davant d'una petició en aquest sentit de JxCat però també per les protesta de Cs que ha reclamat que es reuneixi la Mesa.

Després que aquest matí el secretari general del Parlament ha decidit executar la inhabilitació de Torra dictada per la JEC, JxCat ha deixat clar que no accepta que el president perdi l'escó i ha reclamat a Torrent que intervingui. "President Torrent té una oportunitat per recuperar la unitat de l'independentisme. Li demanem que suspengui el ple. Convoqui Junta i Mesa de Portaveus. Té una oportunitat per recuperar la unitat de l'independentisme", ha reclamat el portaveu de JxCat, Albert Batet.

El president del Parlament ha advertit que la Mesa ja havia acceptat la resolució de JxCat i que si l'objectiu era debatre aquest tema, no calia reunir la mesa. El debat entre Torren i JxCat sobre la conveniència de convocar l'òrgan de govern de la cambra ha acabat quan també Ciutadans ha demanat reunió de la Mesa precisament perquè Torrent havia "admès sense preguntar a la Mesa aquesta proposta de resolució".

Finalment, Torrent ha convocat els portaveus del grups per abordar la situació.

Prèviament, el republicà Sergi Sabrià ha denunciat que hi ha una causa general contra l'independentisme i ha assegurat que hi ha una oportunitat per defensar el president, però també que el Parlament es trobada davant una "situació crucial" en què ha de defensar la legislatura i "blindar el Parlament". "No podem posar en risc, la legislatura i el Parlament per una decisió que no és real", ha assegurat a més de recordar que hi ha en joc la mesa de diàleg i els pressupostos. "No som els seus rivals, som els seus aliats", ha conclòs dirigint-se a Torra.

El ple havia començat a les tres de la tarda amb una intervenció del president Torra que ha reclamat recuperar l'escó per no posar en risc les institucions. El ple s'ha interromput cinc minuts i s'ha reprès amb la intervenció del grup de Ciutadans. No obstant, hi ha hagut una nova interrupció de mitja hora quan el president de la Cambra, ha considerat que el grup taronja amb els crits de delinqüent que ha dedicat a Torra havia alterat el funcionament de la Cambra.

Quan s'ha reprès la sessió, des del PSC, Miquel Iceta ha assenyalat "una divisió insalvable entre els socis de govern". "Cal pensar en el país. Vostè més que ningú està en condicions d'avaluar si val la pena seguir en aquestes condicions o tornar als ciutadans la decisió sobre qui ha de governar-los en el proper període. Qui ha d'aprofitar l'oportunitat de diàleg oberta", ha advertit.

La portaveu dels comuns, Jèssica Albiach, que ha començat la seva intervenció retraient a Ciutadans que "fan vergonya", ha advertit que no és el moment de convocar eleccions, tot i que ha diagnosticat que la legislatura va començar agonitzant, perquè ara toca aprovar els pressupostos del Govern. "No faci el ridícul i acabi amb dignitat la presidència", ha reclamat a Torra.

Carles Riera de la CUP ha advertit que els drets dels ciutadans van lligats a la defensa de les institucions i en aquest cas, el president de la Generalitat, "el respecte i la garantia de tots els seus drets democràtics". "Exigir a la mesa del Parlament, comenci defensant els drets democràtics del president i diputat Quim Torra, començant per reactivar-li el seu vot", ha reclamat, a més de cridar a la confrontació democràtica amb l'Estat i a convocar l'Assemblea d'Electes.

El popular Alejandro Rodríguez ha acusat JxCat i ERC d'haver desprestigiat les institucions "com mai", ha cridat a "confiar en la política de debò". "No està tot perdut a Catalunya, i lluitarem per recuperar la normalitat a Catalunya", ha assegurat.