"Confio que el Parlament reverteixi aquest fet il·legal de manera immediata. Si no és així, posaran en risc la continuïtat de les institucions". Aquest ha estat l'avís que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha llençat a la cambra, després que el president del Parlament, Roger Torrent, hagi anunciat a l'inici del ple que no podrà votar. Ho ha fet després que aquest matí el secretari general de la institució hagi ordenat, basant-se en les resolucions de JEC i del Suprem, retirar-li l'acta de diputat.

Davant d'aquest fet, Torra, que ha intervingut al ple en la seva condició de president, ha assegurat que la retirada de la seva condició de diputat "posa en risc el pressupost" i la "continuïtat de les institucions" i ha reptat Torrent a revertir-ho.

En la mateixa intervenció, ha defensat que la "voluntat popular passa per davant de tot" i ha assegurat que cal respectar-la "costi el que costi". "És impossible aconseguir la independència si no respectem la voluntat popular", ha afegit en aquest sentit. A més, Torra, en un to molt contundent, s'ha presentat com a "diputat" i "president" i ha assegurat que "ja n'hi ha prou de no fer cas a la paraula dels ciutadans". 

Aplaudiments JxCat al discurs del president Quim Torra Parlament- Sergi Alcàzar

Trencament públic de JxCat i ERC

El president, a més, s'ha queixat a l'inici del ple de què Torrent no l'hagi informat personalment de la decisió –cosa que neguen des de presidència de la cambra–, i ha fet encara més evident el trencament entre els dos socis de Govern. De fet, Torra només ha rebut els aplaudiments del seu grup al final del seu discurs. ERC no s'ha aixecat ni l'ha aplaudit.

Abans de la intervenció del president, Torrent havia anunciat que aquest dilluns no podrien comptabilitzar el seu vot perquè ha estat "segrestat" pel Suprem i per la JEC, un fet que, pel president de la cambra, és "injustificable" i ha anunciat que treballaran per "revertir-ho". Els republicans consideren que mantenir el dret a vot del president seria posar en risc la validesa de tots els acords que prengui la cambra, i defensen que "el Parlament no pot renunciar a ser eina eficaç de la ciutadania".

Polèmica decisió del secretari de la cambra

La polèmica ha arribat després que aquest dilluns a primera hora el secretari del Parlament, Xavier Muró, hagi ordenat retirar l'acta de diputat al president Quim Torra, complint amb la resolució de la junta electoral. Hores després, la Mesa ha assumit que Torra ja no és diputat amb l'assentiment d'ERC, PSC i Cs. JxCat s'ha quedat sola demanant deixar sense efecte la retirada de l'escó del president Quim Torra.

Durant el ple s'han vinscut autèntics moments de tensió quan Cs ha escridassat al president a crits de "delinqüent" i Torrent ha hagut de suspendre la sessió per recuperar la calma