Mentre el Govern de Pere Aragonès es prepara per a la reunió de la taula de diàleg d'aquesta setmana, la CUP està unes quantes pantalles més avançada. Els anticapitalistes continuen advertint que aquest òrgan de negociació bilateral no servirà per resoldre el conflicte polític que viu Catalunya. "La gent demana sobirania, no autonomia", ha sintetitzat la diputada Mireia Vehí. Per això ha reclamat al Govern de la Generalitat que, en la mateixa línia que Escòcia, "es prepari per fer un referèndum el 2023".

En roda de premsa des del Congrés dels Diputats aquest dilluns, abans que comenci el primer ple del període de sessions, la diputada anticapitalista ha recordat que aquesta taula no es va crear per parlar d'infraestructures, inversions i qüestions de gestió autonòmica, sinó de conflicte polític. Si aquest acaba sent el camí, ha avisat Mireia Vehí, no seria més que una "performance" sense cap utilitat.

En aquest sentit, des de la CUP es fixen en les manifestacions del passat dissabte a tot el país amb motiu de la Diada Nacional. Ha recordat que, per tot Catalunya, van sortir als carrers un milió de persones, "la mobilització més gran d'Europa" després de la pandèmia. Per tot això ha refermat el seu "escepticisme" cap a la taula de diàleg i ha insistit en les seves prioritats: "A Catalunya cal un referèndum, que posin les urnes, i que a la taula de diàleg s'hi parli d'amnistia i autodeterminació". Parlar de competències, inversions o reconeixement nacional, com també han fet l'espai d'Unidas Podemos i els comuns, "ja no serveix" perquè "ja no estem als anys vuitanta".

Sense anar més lluny, el mateix dia que es reuneixi la taula de diàleg a Barcelona aquesta setmana --probablement dijous o divendres--, els cupaires tenen previst manifestar-se al carrer per expressar el seu escepticisme. Encara està per esclarir la presència o absència de Pedro Sánchez en aquesta trobada, després d'un any i mig sense reunir-se.

La manifestació contra el hub

No és cap sorpresa que, des del principi, la CUP s'ha oposat al projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat, ara en suspens unilateral per part del govern espanyol. La diputada Mireia Vehí ha volgut aprofitar la roda de premsa al Congrés justament per fer una crida pública a manifestar-se el pròxim diumenge 19 de setembre a Barcelona, com està previst. Els anticapitalistes veuen un "despropòsit" l'allargament de la tercera pista, que tindria una afectació sobre l'espai natural protegit de la Ricarda. "Això va de si el país és de les elits o de les persones", ha conclòs al respecte.