El CNI (Centro Nacional de Inteligencia) disposa del programa d'espionatge Pegasus, que es va fer servir per accedir al telèfon mòbil del president del Parlament, Roger Torrent, i d'Ernest Maragall i espiar-los. 

El programa d'espionatge Pegasus, desenvolupat per la companyia israeliana NSO, només el poden comprar els governs i les forces i cossos de seguretat. Pegasus permet controlar i tenir accés a gairebé tot el terminal que s'ha hackejat. Aquest programa permet a l'agressor sentir converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, revisar l'historial de navegació i activar la càmera i el micròfon del mòbil.

Aquest dijous El País assegura que el servei secret CNI compta amb aquest sistema. El ministeri de l'Interior, que ha negat haver comprat el programa Pegasus, té almenys un programa similar.

Torrent demana investigar el CNI

El president Torrent ha exigit a la ministra de Defensa, Margarita Robles, que el govern espanyol "obri una investigació al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i depuri les responsabilitats corresponents". Torrent està convençut que es pot identificar una implicació d'aquest organisme en el seu espionatge, que titlla de "greu succés" ja que "tots els indicis apunten contra aquest". A més, també demana a Robles que apliqui aquells criteris que sempre ha defensat liderar, com és el compromís per la transparència. Per això, proposa que el CNI se sotmeti a les preguntes del Citizen Lab amb la finalitat "d'esvair dubtes". 

El citat mitjà explica que, tot i que no es pot confirmar la data en què el CNI va adquirir el programa d'espionatge, sí que se sap que fins al 2015 el CNI i la policia espanyola eren clients de Hacking Team. companyia que competeix amb NSO. Els serveis d'informació espanyols disposaven de Pegasus, segons algunes fonts.

El ministeri de l'Interior, la policia espanyola i la Guàrdia Civil neguen haver contractat mai el programa de NSO. Per la seva banda, el CNI es limita a dir que "actua sempre d'acord amb l'ordenament jurídic".

El procés de punxar un telèfon

El CNI ha de seguir una sèrie de passos abans de poder punxar un telèfon per escoltar les converses que es fan des del terminal. La secretària d'Estat i directora del CNI, Paz Esteban, ha de demanar autorització a un magistrat del Suprem i aquest té 72 hores per acceptar o no la petició. La petició d'escoltes d'aquest tipus sempre ha de ser "concreta i motivada i ha d'identificar l'objectiu de la investigació telefònica".

Les fonts consultades pel diari recorden que des de l'any 2015 es va aprovar el Concepte Estratègic del CNI i es va crear la Unitat de Defensa dels Principis Constitucionals; el procés independentista forma part dels objectius informatius del servei d'intel·ligència.