Clar i contundent. Així s'ha mostrat avui el president del Parlament, Roger Torrent, durant el seu parlament a l'acte d'ERC "República és democràcia", celebrat aquest matí a les Cotxeres de Sants, on ha assegurat que "per implementar la República, estem disposats a jugar-nos-ho tot".

Visiblement disgustat, el president de la cambra catalana ha lamentat que "avui no podem estar de festa" perquè "hi ha massa llaços grocs a la primera fila" en record als presos polítics o als dirigents del Govern a l'exili. I és que, des de fa mesos, per no dir anys, Catalunya "viu una de les onades de repressió més grans que es recorden" i, justament per això, Torrent considera que és el moment de tornar a donar-ho tot per implementar la República, com estan fent ara i com ho fan fer durant els anys trenta.

Precisament, en aquest sentit, ha volgut deixar ben clar que "ERC posarà per davant els interessos del país als del partit" perquè, ha recordat, "hem avançat quan la societat civil i els polítics hem anat de la mà".

Ampliar la base social per fer un país millor

L'adjunt a la presidència del partit, Pere Aragonès, també ha participat en l'acte per commemorar la II República espanyola i el 87è aniversari del partit i ha animat l'independentisme a ampliar la seva base social per poder fer un país millor. En la mateixa línia també ha recordat que ERC, com a partit, no renunciarà mai a cap espai democràtic per explicar el seu projecte, i que per tant, sempre estaran al peu del canó i donaran la cara per tal d'arribar a confeccionar la república.

Aragonès també ha reiterat la voluntat de formar Govern i expulsar el 155 i que el poble català torni a recuperar les seves institucions. Per últim, també ha afirmat que tots els republicans i republicanes són allò que representen tot i cadascun dels presos i exiliats polítics catalans.

Màsters i Catalunya

Durant l'acte, en què han parlat diferents personalitats d'ERC com Alfred Bosch, Ester Capella o Teresa Jordà, també hi ha intervingut el diputat al Congrés Gabriel Rufián, que, després de la polèmica del màster de Cristina Cifuentes i la impunitat amb què s'està gestionant aquesta qüestió, ha deixat anar que "els que estan mentint amb els seus màsters també estan mentint amb Catalunya".

Rufián, que no s'ha tallat ni un pèl a l'hora de denunciar, per exemple, que "el terrorisme són els CIE (Centre d'Internament d'Estrangers) i no els CDR", també ha emplaçat la justícia espanyola a "investigar els comitès de defensa de l'Ibex35, no els CDR". Al seu torn, el seu company d'escò Joan Tardà ha predicat en favor de "garantir a la ciutadania uns drets mínims" perquè, segons el seu parer, "els drets s'han de conquerir i hem de ser conscients del seu preu".

Segons ha denunciat, "ens volen violents, i per això sabem que és el que necessitem nosaltres", però precisament per això ha demanat "saber ser dignes de Catalunya i dels nostres ideals" emprenent "un camí que vagi directe al cim".

Mentrestant, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha insistit, des de Suïssa i per videoconferència, en la idea que "vaig decidir, forçosament, haver de marxar a l'exili".

Al seu torn, també han participat en l'acte el regidor i candidat a l'alcaldia per Barcelona, Alfred Bosch, i la diputada al Congrés, Teresa Jordà. Bosch ha reivindicat que van ser unes eleccions municipals les que van portar a la proclamació de la II República espanyola i que Barcelona serà, de forma imminent, la capital de la nova república, la catalana. L'alcaldable també ha tingut unes paraules per a Oriol Junqueras, que va fer 49 anys la setmana passada, i també per a la seva família, present a l'acte. 

Per la seva part, la diputada al Congrés, Teresa Jordà, ha estat contundent a l'hora de dir que la futura República catalana serà feminista o no serà, ja que "vivim en un sistema patriarcal" que menysprea el col·lectiu femení que, alhora, és la meitat de la societat catalana. Per un altre costat també ha recordat que ERC ha perdut la por i que no pararan fins a aconseguir la República catalana.