El president del Parlament, Roger Torrent, ha donat per dissolta la Cambra un cop ha constatat que cap grup ha proposat un candidat per sotmetre's a un debat d'investidura. La dissolució entrarà en vigor aquest dimarts a les 00h de forma automàtica.

En roda de premsa des de la cambra, Torrent ha explicat el formalisme que farà aquesta mateixa tarda: signarà una resolució en què constata que no hi ha cap candidat per substituir el president inhabilitat, Quim Torra, després dels dos mesos de termini i l'enviarà al vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, que aquesta mateixa tarda ha firmat el decret de convocatòria de les eleccions que estan previstes pel pròxim 14 de febrer.

Pere Aragonès - Govern

El vicepresident Aragonès firma el decret de convocatòria d'eleccions / Govern de la Generalitat

Tanmateix no serà segur que les eleccions es faran en aquesta data fins el proper 15 de gener, dos dies després que la taula de partits es reuneixi per tercera vegada per analitzar el context epidemiològic. A aquest acord han arribat els grups en la segona trobada celebrada avui al matí.

L'activació de la diputació permanent

Torrent ha aclarit que en aquest temps el Parlament seguirà treballar amb l'activació de la diputació permanent. Aquesta estarà formada per 23 diputats d'una manera proporcional a la composició actual de l'hemicicle i podrà seguir amb la fiscalització del Govern a través de sessions de control. 

La diputació permanent també podrà demanar la compareixença de l'Executiu perquè doni comptes sobre la gestió de la pandèmia de la Covid-19 o per qualsevol altre motiu. Fins ara, el Govern havia comparegut en seu parlamentària cada 15 dies per explicar la situació de la crisi sanitària.

El balanç de la legislatura

Preguntat sobre quin balança fa de la legislatura, Torrent ha estat clar: aquesta ha sigut atípica per la repressió i la pandèmia. "Aquesta legislatura ha estat marcada per la recuperació de les institucions després de l'aplicació il·legítima del 155 i la repressió". Torrent ha posat com exemple l'empresonament de Jordi Turull en mig del seu debat d'investidura. Torrent ha negat que s'hagi "perdut el temps" en aquesta legislatura i ha volgut posar en valor l'aprovació dels pressupostos -aprovats per JxCat, ERC i Catalunya En Comú Podem- i lleis "que amplien drets" com la que regula els preus dels lloguers.