Per fer front als reptes que té la Unió Europea, cal tornar als principis fundacionals. Així ho ha reivindicat aquest dimecres el president del Parlament, Roger Torrent, en un acte commemoratiu del Dia d’Europa amb el cos consular acreditat a Barcelona. “Europa té molts reptes de caràcter econòmic, de caràcter social i, també, de caràcter polític”, ha defensat. En aquest sentit, ha sostingut que “la manera d’enfrontar-los és amb política i democràcia, amb la paraula”.

En un discurs molt diplomàtic, que ha evitat qualsevol referència explícita a la situació de Catalunya, el president de la cambra catalana ha alertat sobre la “distància amb la ciutadania” que s’ha produït a Brussel·les, que ha propiciat l’aparició d’opcions polítiques “euroescèptiques, populistes i fins i tot xenòfobes”. Enfront aquest auge, ha reivindicat “una Europa arrelada als principis democràtics, als drets i les llibertats, que ens aproximi als fonaments de l’estat de dret i la democràcia”.

“Encara avui, i probablement amb més raó, és important tornar als pilars fonamentals que van permetre la unitat europea”, ha insistit. En aquesta línia, ha reiterat la vocació europeista de Catalunya, i la seva voluntat de “comprometre’s de nou en aquesta construcció europea". Ha citat l’escriptor George Steiner, que advertia que si Europa vol estar en els cors i les ments dels europeus, ha de ser molt més que una unió monetària i econòmica: una “unió amb valors”.

En nom dels cònsols acreditats a Barcelona, ha agafat la paraula el vicedegà del cos consular i cònsol general de Suïssa, Bruno Ryff, que ha reivindicat el discurs del ministre d’Exteriors francès Robert Schumann ara fa 68 anys. “Ha canviat la història”, ha afirmat.