Després del ple crispat de la setmana passada, Roger Torrent insta els diputats a mantenir el decòrum "per respecte a la institució i, sobretot, per respecte a la ciutadania". Així consta en la carta que el president del Parlament va enviar aquest dilluns una carta a tots els grups. També ha convocat una reunió per garantir un desenvolupament correcte de les sessions plenàries, que segons ha comunicat a la Junta de Portaveus tindrà lloc aquest dimecres a dos quarts d'onze del matí.

La carta de Torrent als grups parlamentaris comença denunciant que, durant l’últim ple, “es van produir expressions i conductes manifestament inapropiades per part d’alguns diputats d’aquesta cambra”. Sense anar més lluny, va veure’s obligat a cridar l’atenció de diversos diputats, entre ells Sonia Sierra (Ciutadans) i Ruben Wagensberg (ERC). La missiva respon als escrits de queixa que van registrar Ciutadans, JxCat i el PSC, però la resposta ha estat traslladada a totes les formacions.

 

“La discrepància i el desacord polític pot donar lloc a debats intensos, però mai no pot ser excusa per traspassar les mínimes fronteres de respecte que són exigibles en un Parlament democràtic”, adverteix el president de la cambra, que recorda que va ser aprovat per unanimitat un Codi de Conducta "en virtut  del  qual  es comprometen  a  mantenir  en  tot  moment  un  comportament  respectuós amb  els  altres  diputats  i  amb  els  ciutadans,  així  com  a  emprar  un llenguatge  adequat  i  a  relacionar-se  de  forma  constructiva,  cordial  i dialogant amb tothom”. De la mateixa manera, afegeix, el reglament estableix que s’han d’evitar expressions inconvenients. “No permetré ni la manca d’educació ni el menyspreu”, afirma.

Torrent es mostra confiat que, a partir d’ara, els diputats sabran trobar “l’equilibri” entre llibertat d’expressió i respecte a la resta de diputats. “I si no és així, és responsabilitat d’aquesta presidència, tal com estableix el reglament, determinar la resposta en cada cas, ponderant la protecció del dret a la paraula dels diputats i el decòrum que haurien de mantenir”, avisa.

Ple la setmana que ve

En la seva reunió d’aquest dimarts, la Junta de Portaveus ha acordat la celebració d’un ple ordinari per dimecres i dijous de la setmana que ve. Entre els punts de l’ordre del dia, destaquen la compareixença del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, per presentar l’informe anual de l’any 2017, així com el debat conjunt de dues proposicions de llei de Ciutadans i el PP sobre la simbologia i la neutralitat a l’espai públic i un projecte de llei de memòria democràtica del PSC.

La Junta ha tombat una proposta de debat monogràfic del grup d’Inés Arrimadas, que segons fonts parlamentàries volia celebrar un “nou debat de política general”, contraposant-ho a la taula de diàleg al Palau de la Generalitat aquest divendres.