El Consell Nacional d'Esquerra Republicana ratificava ahir les llistes del partit per a les eleccions del 12-M, encapçalades pel president Pere Aragonès que repeteix com a número 1. El partit ha incorporat part dels consellers que han format part de l'Executiu, però també n'hi ha que n'han quedat fora. Una de les baixes més notables és la de Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball aquesta passada legislatura i expresident del Parlament. El també exalcalde de Sarrià de Ter (Gironès) havia tingut posicions destacades a les llistes dels republicans des de les eleccions del 2012. Aquell any va encapçalar la candidatura per Girona, el 2015 sota el paraigua de Junts pel Sí va anar en quarta posició per darrere de Carles Puigdemont; el 2017 va recuperar la segona posició d'ERC per a aquesta demarcació i el 2021 (quan el seu nom va arribar a sonar com a cap de llista i candidat a la Generalitat) va arribar a anar de tercer a les llistes per Barcelona, només per darrere d'Aragonès i Laura Vilagrà. Ara, el seu nom ha quedat fora de les llistes, però Torrent ha deixat clar en un acte aquest dimecres, hores més tard que es fes pública la llista, que té "tota l'energia i voluntat" per seguir al Govern, si ERC repeteix al capdavant de la Generalitat. 
 

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, possibles candidats i tota la informació


Cal tenir en compte que si bé és imprescindible ser diputat per poder ser elegit president pel Parlament, no passa el mateix en el cas dels consellers, que poden ser nomenats pel president sense necessitat de ser diputats. De fet, en molts casos, quan un diputat acaba sent escollit com a titular d'un Departament, acostuma a deixar l'acta per centrar-se en el nou càrrec, com va fer el mateix Torrent el juny del 2021 després de ser nomenat responsable d'Empresa i Treball. "Jo sé que compto amb la confiança i el suport del president i del meu partit", ha assegurat Torrent des de Sant Adrià de Besòs, on ha anunciat la renovació del programa ACOL per contractar persones migrades. "Vull continuar desenvolupant aquesta tasca i espero poder-ho fer un cop el president Aragonès sigui reescollit".

 

El conseller ha tret pit de la seva tasca al departament, considerant que s'ha fet una "bona feina amb rèdits evidents", tot destacant, però, que encara "ens queden moltes coses per fer i desplegar": "Tinc l'energia i voluntat de seguir-ho fent", ha resolt Torrent. Per la seva part, el mateix Pere Aragonès ha confirmat des d'un acte a Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell) que compta amb Torrent com a conseller pel proper mandat si es manté com a president. 

Altes i baixes dels consellers a les llistes 

A banda del titular d'Empresa i Treball, bona part dels consellers també s'han quedat fora de les llistes del partit. No hi són Anna Simó (Educació), Gemma Ubasart (Justícia), Natàlia Mas (Economia), Natàlia Garriga (Cultura), Manel Balcells (Salut) ni David Mascort (Acció Climàtica). Aquest últim ha estat la cara més visible tant de la gestió de la sequera per part del Govern com de les negociacions amb la pagesia després de la revolta del sector a principis de febrer. En canvi, a Laura Vilagrà (Presidència) i Ester Capella (Territori), que ja van anar a les llistes del 2021 se'ls hi sumen Tània Verge (Igualtat i Feminismes), Joan Ignasi Elena (Interior) i Carles Campuzano (Drets Socials com a independent). A més, Quim Nadal, responsable de Recerca i Universitats tanca de forma simbòlica la llista d'ERC per Girona, també com a independent. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!