“La indiferència és preocupant”. Aquesta ha estat l’advertència que ha fet el president del Parlament, Roger Torrent, aquest dimarts en un acte en memòria de les víctimes de l’Holocaust a la cambra. Encara avui, ha alertat en la cloenda, hi ha gent que és discriminada pel seu origen, per la seva identitat sexual i fins i tot per les seves idees, “també al nostre país”. I ha posat el focus en un fenomen molt concret: l’auge de l’extrema dreta als carrers de Catalunya.                                

“Els darrers mesos, la simbologia nazi s’ha fet visible impunement als nostres carrers, acompanyada de la violència, les amenaces i l'odi que defineix les ideologies feixistes”, ha lamentat Roger Torrent, que ha estat acompanyat de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Davant d’aquesta realitat, ha dit, “tots els demòcrates ens hem de comprometre fermament a defensar els drets de totes les persones”. Per aturar el feixisme, ha insistit, “no val la indiferència”, sinó que cal un compromís ferm que vagi “més enllà de les paraules”.

En aquest context, el president del Parlament ha recordat que l’horror nazi, que va desembocar en l’Holocaust, “va sorgir d’una societat culta i civilitzada al bell mig d’Europa”. I si va ser possible, ha avisat, és perquè “milions de persones van mirar cap a una altra banda”. Ha tingut un record especial pels milers de catalans, com l’oncle del seu avi, que van morir als camps nazis. “L’Holocaust ens ensenya que hem de dir mai més a qualsevol totalitarisme”, ha sostingut. “L’Holocaust és singular perquè ens mostra el pitjor on pot arribar l’espècie humana”.

Per la seva part, Ada Colau ha defensat la importància de mantenir “viva” la flama del record perquè “l’horror no pugui tornar a passar”. Enfront la barbàrie, ha assegurat, “el record és la garantia perquè no torni a passar”. Ha reivindicat la feina de catalans com l’escriptora Montserrat Roig, o el testimoni de la supervivent Neus Català, que ens han permès conèixer aquell horror. "Auschwitz continua interpel·lant-nos i obligant-nos a estar sempre alerta", ha recordat.

“Com a societat no podem abaixar mai la guàrdia”, ha avisat l’alcaldessa de Barcelona. “L’Holocaust va ser una màquina brutal de deshumanització de les víctimes, però també dels carcellers i de tota una societat sencera que ho va permetre. Però també representa la determinació d’una societat perquè mai més no es tornin a repetir aquells fets”.

A l’acte hi han assistit, entre altres autoritats, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; el vicepresident primer i els secretaris segon i tercer, Josep Costa, David Pérez i Joan García; el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello; el major dels Mossos d’Esquadra, Ferran López, i diversos membres del cos consular.