A lEl president del Parlament, Roger Torrent, ha garantit en l'acte en memòria pels represaliats de la República el compromís en defensa de les llibertats i la democràcia davant els "atacs per part d'institucions de l'Estat espanyol". "No permetrem que es trepitgin els nostres drets i les nostres llibertats", ha assegurat. A l'acte hi han assistits diputats de JxCat, ERC, Comuns i CUP, però no hi havia cap representant del PSC, Ciutadans ni PP.

Torrent ha defensat la decisió adoptada minuts abans per la mesa del Parlament de presentar una querella contra el jutge Pablo Llarena. "A nosaltres ens correspon defensar els drets particulars de diputats sotmesos a la repressió política, a la presó i a l'exili, i amb la defensa dels seus drets concrets estem defensant els drets de tots, dels 135 diputats, del conjunt de la ciutadania i la memòria de tants i tantes que van deixar-hi la pell i s'han esforçat a cada generació per arribar on som ara", ha assegurat.

Enguany l'acte en memòria dels represaliats ha estat especialment carregat de significat. La presidenta del Parlament que l'any passat va presidir-lo, Carme Forcadell, junt amb membres del Govern de la Generalitat i les entitats independentistes són a la presó i aquesta circumstància, evidentment, ha impregnat tot el discurs de Torrent. 

"Els valors i els ideals republicans que avui representen rostres molt concrets, són més vius que mai", ha començat el president la seva intervenció, que s'ha vist retallada per la pluja que ha descarregat amb intensitat damunt del parc de la Ciutadella.

"Malauradament davant aquesta defensa dels drets i llibertats que hi ha al Parlament avui és veritat que alguns valors del franquisme i els ideals feixistes, tot i que minoritaris, també continuen presents. L'odi, la violència, la repressió contra els que pensen diferent mai no han desaparegut del tot i els darrers mesos s'han deixat veure a cara descoberta a diversos municipis del país", ha subratllat per denunciar tot seguit que al mateix temps "s'ha intentat criminalitzar la protesta cívica i pacífica".

Torrent ha cridat a enfortir la defensa dels drets i les llibertats fonamentals, davant la "situació de regressió" que vivim". En aquest punt ha denunciat tant l'obstrucció del govern espanyol davant els intents de protegir la memòria històrica com els atacs que pateix Catalunya, i el Parlament, per part d'institucions de l'Estat que sistemàticament "han anat limitant aquests drets amb una regressió democràtica evident". 

"Ens mantindrem fidels sempre en la defensa de les llibertats i drets fonamentals d'aquest país. Sempre. D'aquells que van ser, d'aquells que són i d'aquells que seran", ha assegurat.

El president de la Cambra catalana ha cridat a defensar els valors essencials de llibertat, igualtat i fraternitat, primer dignificant la memòria històrica però també en el present, defensant les nostres institucions, drets i llibertats.

Prèviament ha intervingut, Pere Fortuny, president de l’Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, el qual ha denunciat que "la democràcia continua dominada pels hereus del franquisme". "No volem venjança, volem justícia", ha assegurat.