El president del Parlament, Roger Torrent, ha apostat per "sumar forces" amb el País Valencià després d'anys de "distanciament" amb Catalunya. Torrent ha advocat per un "futur per construir junts" amb motiu de l'acte de celebració del 600 aniversari del naixement de la Generalitat Valenciana, celebrat a Alacant. Torrent ha participat en aquesta commemoració juntament amb el president de les Corts valencianes, Enric Morera (Compromís).

En unes breus declaracions abans de començar l'homenatge als sis segles de Generalitat Valenciana al saló Felip II de l'alacantí castell de Santa Bàrbara, Torrent ha reivindicat el "passat comú i molt potent dels diferents territoris i diferents països en un context mediterrani de molta potencialitat al seu moment".

Ha continuat que "600 anys després també hi ha moltes coses en comú" i ha defensat "incentivar i enriquir les relacions entre els Parlaments (català i valencià) i el conjunt dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó".

Solucions polítiques

"No només tenim un passat gloriós i comú sinó que segur molts projectes de futur comú també", ha insistit Torrent, qui en el seu discurs davant autoritats i acadèmics ha subratllat que el repàs de la història permet conèixer millor el present, i ha afegit que el que ha passat fa segles "inspira per a solucions polítiques" a conflictes actuals, que s'han de defensar mitjançant el "diàleg".


De la seva banda, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha rememorat el "passat gloriós de l'antic Regne de València", que en 1418 amb Alfons El Magnànim va crear la institució de la Generalitat Valenciana amb una finalitat fiscal i financera, encara que amb el pas del temps va adquirir un caire netament polític.

Infrafinançament

S'ha referit a aquesta circumstància per apuntar que, 600 anys més tard, el País Valencià pateix "el problema de l'infrafinançament", que "margina i perjudica" al territori valencià i ha repetit aquesta idea amb l'argument de que la minva de recursos vulnera l'article 2 de la Constitució Espanyola, que atén el principi de la igualtat dels espanyols.

Ha agraït a Torrent la seva participació a l'acte i ha comentat que la seva presència s'emmarca dins d'una "normalitat absoluta", igual que durant els últims dies han estat autoritats d'altres territoris de l'antiga Corona de Aragón, inclosos Sardenya i Sicília.