El president del Parlament, Roger Torrent, ha admès que en l'àmbit independentista hi ha hagut una dinàmica partidista "més de competició que cooperació". En una entrevista a RAC1, el dirigent d'ERC s'ha referit d'aquesta manera a les relacions del seu partit amb JxCat: "Hi ha hagut una competició excessiva entre els partits polítics que ens ha portat a un esquema d'imposició o desgast".

Torrent ha concedit aquesta entrevista després que aquest dilluns el secretari general del Parlament, Xavier Muro, donés instruccions als serveis de la cambra per retirar l'acta de diputat al president de la Generalitat, Quim Torra, i la Mesa del Parlament ho acatés; una decisió que ha fet més evident la crisi entre els socis de Govern. Ara bé, Torrent s'ha mostrat tranquil i ha assegurat que "en absolut" se sent responsable d'aquesta crisi: "El responsable és un estat demofòbic. Nosaltres sempre hem defensat els drets humans".

Aquesta darrera setmana ha estat intensa, tant per l'inhabilitació del president com per l'anunci de Torra d'avançar els comicis un cop s'hagin aprovat els pressupostos. Però també ha estat marcada per la participació dels presos polítics a la comissió d'investigació de l'article 155, que va portar Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Quim Forn al Parlament després de molts mesos de presó. El president del Parlament ha valorat aquesta darrera setmana com "una de les més complicades", però "molt emotiva per veure els presos des d'un punt de vista personal i col·lectiu".

"Desavinences de fons"

Després de l'anunci electoral amb què el president de la Generalitat va donar per acabada l'actual legislatura, Torrent ha subratllat que "hi ha desavinences de fons en l'independentisme" i que ara és un bon moment per "reflexionar sobre aquest fons". "Ara segurament és el moment per fer balanç del que ha passat els últims anys i veure que aquestes discrepàncies són les que ens han portat a aquesta legislatura", ha precisat. 

"Hem parlat de desobediència com si fos la solució a tot"

Tornant a la pèrdua de l'acta de diputat de Torra, el president del Parlament ha justificat l'acatament de la Mesa apel·lant als pressupostos: "Sense pressupostos com viuríem? Per fer un salt al buit hem de tenir clares les conseqüències. La responsabilitat no és només cap a les nostres persones, i vol dir que hem de preveure les conseqüències de la desobediència". Torrent ha recordat que mantenir l'acta del president es podria traduir en la impugnació de totes les votacions en què participés Torra com a diputat, entre les quals els pressupostos

De la mateixa manera, ha apuntat que el concepte desobediència ha portat a Catalunya un "clima entre valents i traïdors" i que "hem parlat de desobediència com si fos la solució a tot i no ho és". Segons el dirigent independentista la desobediència és factible "quan respon a una estratègia i a una utilitat".

El candidat d'ERC

Preguntat per si serà el candidat de la seva formació a les properes eleccions, Torrent ha estat taxatiu: "El candidat és Oriol Junqueras. Si és eurodiputat tindrà immunitat i podrà ser candidat. Jo soc una baula més de la cadena". De la mateixa manera, ha afegit que el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, "seria molt bon candidat i em tindria al seu costat". Tot i que Torrent ha assegurat que està a disposició del seu partit, ha matisat que no té plantejat ser el candidat

Finalment, pel que fa a les aliances de govern després de les pròximes eleccions, Torrent ha considerat que s'ha de ser un "extraterrestre" per pensar que ERC vol governar amb el PSC i ha apuntat que aquest tipus de pacte es pot fer servir "d'espantall electoral". "Jo podria caure en la mateixa tessitura i apuntar a un pacte JxCat amb el PSC tal com han fet a la Diputació de Barcelona", ha afegit.