El president del Parlament, Roger Torrent, ha ajornat el ple d'investidura de Jordi Sànchez com a president de la Generalitat, que estava previst per a dilluns vinent. Aquest ajornament es mantindrà fins que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) es pronunciï sobre el recurs de Sànchez contra la negativa del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a autoritzar la seva assistència al debat.

L'advocat de Sànchez, Jordi Pina, presentarà el recurs dilluns a les vuit del matí i, en ser requerit d'urgència, el Tribunal disposa de 48 hores per dictar mesures cautelaríssimes.

Torrent ha anunciat l'ajornament del ple, a través d'un comunicat aquest vespre, poc després de reunir-se amb la portaveu del grup parlamentari de JxCat, Elsa Artadi, i els dos representants d'aquest grup a la Mesa, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, així com el diputat Albert Batet.

En el text del comunicat, el president "reafirma la voluntat de garantir els drets polítics de tots els diputats i, especialment, del candidat a ser investit president". Així mateix, recorda que ja va anunciar que un cop esgotades les instàncies estatals, caldria acudir a instàncies internacionals.

 

 

En aquest sentit, l'advocat de Sànchez li ha fet saber que la demanda de mesures cautelars es presentarà dilluns atès que quan avui el Tribunal Suprem ha fet arribar la notificació denegant l'autorització, ja s'havia esgotat el termini per recórrer aquesta mateixa setmana.

La nota de Torrent recorda que la petició de mesures cautelars al Tribunal de Drets Humans es reserva per a casos molt específics en què es pot produir un dany irreparable que, en aquest, seria la vulneració del dret a la participació política de Sànchez com a diputat electe i el seu dret a poder ser escollit.

A primera hora de la tarda, el jutge Llarena ha fer pública la decisió de denegar el permís sol·licitat per Sànchez per poder participar al ple d'investidura. Només li permet delegar el vot. El magistrat argumenta la seva decisió en el risc de reiteració delictiva, subratlla que els delictes que està investigant es van desplegar precisament des d'actuacions legislatives i executives "clarament il·legals i desatenent de manera flagrant els controls constitucionals, judicials i institucionals" i que això es va dur a terme "en aplicació d'una tàctica que no ha estat exclosa i continua recolzant-se de present".

Aquest és el segon cop que s'ajorna el ple d'investidura aquesta legislatura. El passat 30 de gener, el president del Parlament va ajornar la celebració del ple d'investidura de Carles Puigdemont hores abans que es posés en marxa. Torrent va argumentar la necessitat de fer un "debat efectiu i amb garanties" i donar temps a les al·legacions presentades per JxCat contra les mesures cautelars dictades pel Tribunal Constitucional contra aquell debat. Aquella decisió va provocar un conflicte dins de l'independentisme atès que JxCat va argumentar que no havien estat advertits de la decisió. Això no ha passat aquest cop en què el president ha parlat tant amb l'advocat de Sànchez com amb els responsables del grup abans d'anunciar l'ajornament.

Precisament, la candidatura de Sànchez, que va ser número dos a la llista de JxCat, es va posar en marxa el passat 1 de març després que Puigdemont va anunciar la decisió d'apartar-se de manera provisional i va anunciar que el seu grup defensaria un nou candidat.

Sànchez, igual que el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, és a la presó de Soto del Real des del 16 d'octubre de l'any passat acusats d'un delicte de sedició arran els fets ocorreguts davant la conselleria d'Economia durant els escorcolls policials del 20 de setembre.