L'aprovació aquesta tarda de la resolució de restitució del president, Carles Puigdemont, ha activat el mecanisme per a la investidura. Puigdemont ha comunicat al president del Parlament, Roger Torrent, que de "manera provisional" no presenti la seva candidatura a ser investit president de la Generalitat i obri una ronda de contactes per buscar un nou candidat per encapçalar el govern autonòmic. Ell mateix ha anunciat la seva decisió aquest vespre en un missatge des de Brussel·les en què ha assenyalat que JxCat defensa la candidatura de Jordi Sànchez, per ocupar aquesta responsabilitat. "És un home de pau, injustament tancat en una presó espanyola", ha denunciat. Immediatament, Torrent ha fet saber que obrirà a començaments de la setmana vinent la roda de contactes per designar el nou candidat.

"Que tothom ho tingui clar, no claudicaré, no renunciaré, no em retiraré davant l'actuació il·legítima dels que han perdut a les urnes ni davant l'arbitrarietat dels que estan disposats a abandonar l'estat de dret i la justícia per defensar la unitat de la pàtria. Tinc plena confiança que guanyarem i que un dia, espero que aviat, podré retornar a Catalunya com un home lliure", ha assegurat.

El president ha explicat que aquest pas al costat és l'única manera en les condicions actuals que es pugui acordar un nou Govern al més ràpid possible que respecti la voluntat del poble de Catalunya perquè les institucions segueixin governades per l'independentisme i no per l'autoritarisme del 155. "No hi haurà cap excusa perquè Madrid ignori la nostra veu o no accepti les nostres decisions", ha assegurat. Ha admès que aquesta decisió no garanteix completament la restauració de l'autonomia, "greument damnificada per l'autoritarisme de l'Estat", però donarà la llibertat per poder emprendre la propera fase del camí cap a la independència i el desplegament de la República des d'espais més lliures i democràtics.

Consell de la República

Puigdemont ha ratificat la ferma voluntat de mantenir la legitimitat de la República votada pels ciutadans l'1-O i ratificada el 21-D i treballar per fer-la possible mentre pugui gaudir de llibertat, i ha anunciat que en els propers dies convocarà els diputats a Brussel·les per constituir el Consell de la República en una reunió solemne. 

El Consell haurà de servir, segons ha explicat, per liderar el camí cap a la independència efectiva i adreçar-se a l'interior -en estreta connexió amb el Govern de l'interior- i l'exterior del país. "Des d'aquest Consell, organitzarem la defensa dels nostres drets i la internacionalització del nou cas dels catalans", ha anunciat des del convenciment que només des de la internacionalització del procés es podrà defensar els drets dels catalans.

Nacions Unides

Així mateix, ha explicat que aquesta mateixa tarda un equip d'advocats internacionals ha presentat una demanda contra l'Estat espanyol davant del Comitè dels Drets Humans de Nacions Unides per violació drets humans i drets civils i polítics. "No s'ha declarat cap estat d'emergència que pogués justificar la suspensió d'aquests drets, res fa justificable la col·lecció d'abusos de l'Estat espanyol durant aquest temps. Els catalans ens mereixem ser tractats amb dignitat", ha advertit.

Segons el president, ha arribat l'hora de passar a l'acció perquè aquests abusos no quedin impunes. "Cap poble que ha mantingut la defensa de la seva dignitat, cap, ha perdut mai. Ha trigat més o menys però si ha tingut paciència sempre ha guanyat", ha assegurat.

"Ha arribat el moment de compartir les decisions que de manera acordada ens permetran complir el mandat del referèndum de l'1-O, cap al camí d'una República d'homes i dones lliures, no súbdits, i que fan possible la restitució de les nostres institucions sota la premissa que Madrid faria bé de no oblidar: no ens rendirem, no renunciarem, no abandonarem", ha assegurat.

Puigdemont ha fet públic aquest missatge a través de les xarxes, hores després que el Parlament aprovés la resolució en què es reconeix la legitimitat de la seva presidència i el suport majoritari amb què compta a la Cambra. El president ha agraït el vot a favor dels diputats de JxCat, ERC i CUP del Parlament i ha assegurat que "és una resolució que connecta de manera directa amb el resultat del 21-D i el referèndum de l'1-O i recorda la il·legítima aplicació del 155.

"L'única sortida a un conflicte polític és la política. Ens toca a nosaltres trobar la manera de continuar defensant i promovent els valors de la República, de defensar els nostres drets democràtics, i fer-ho per tal que arribi a tot el món", ha reclamat a més de carregar directament contra el rei Felip VI. "Que el món conegui millor els abusos d’un règim que posa el seu cap d’Estat al front de l’estratègia d’anar a pels catalans, l’inefable i inoblidable a por ellos encoratjat per una monarquia que ha deixat de representar per decisió pròpia tots els ciutadans i només vol representar els qui pensen d’una determinada manera", ha denunciat.

Persecució i exili

El president ha citat Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Quim Forn, com a exemples del compromís amb la pau i la democràcia. "Ni una sola vegada han fet la més mínima concessió a la violència. Són exemple de compromís polític", ha assegurat, igual com els consellers Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Meritxell Serret; i ha denunciat els quatre mesos de "persecució i exili, de temor generalitzat" que ha patit el seu Govern des que l'Estat el va "foragitar de manera arbitrària en un cop d'Estat d'aparença Constitucional".

"Volent criminalitzar el sobiranisme han emprès una ofensiva embogida contra el conjunt del país", ha retret després de recordar que ja fa 4 mesos que dura la repressió de l'Estat contra l'independentisme, tot i la severa derrota que el PP va patir a les eleccions del 21-D.

El president ha denunciat que aquests darrers mesos han estat ignomínia i les institucions han estat ocupades per qui no tenia cap autoritat per fer-ho. "Som gent de pau", ha insistit defensant les sortides pacífiques i reclamant la convivència pacífica de diferents maneres de pensar.

Puigdemont ha acabat la intervenció amb un compromís: "Continuem la nostra lluita legal i política fins al final, perquè hi tenim dret. Visca Catalunya!".