El president, Quim Torra, ha instat aquest migdia les universitats catalanes a denunciar la presó dels líders independentistes, tres dels quals, ha recordat, són professors universitaris, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Sànchez.

Torra ha intervingut en el tancament d'una accidentada inauguració oficial del curs universitari, que s'ha hagut de retardar una hora arran l'ocupació per part dels doctorands de l'auditori de l'UPF on s'havia de celebrar.

Abans de cloure el seu parlament, Torra ha volgut tenir un record per als presos independentistes, en particular per als tres que són professors universitaris. "Per mi és una presó inadmissible que denunciaré sempre i que m'agradaria que la comunitat educativa, tota la comunitat educativa, també la denunciés sempre". 

El president ha advertit que els "països s'acaben explicant per la seva capacitat de generar talent i el talent necessita un entorn de llibertat i d'un sistema que els proporcioni uns recursos".

Abans d'iniciar-se l'acte, Torra ha hagut d'escoltar les reivindicacions dels doctorands, que li han llegit un manifest de protesta. Un cop a l'interior de l'auditori ha estat el col·lectiu de treballadors universitaris de CCOO els qui han llegit el seu manifest, tal i com s'havia pactat dies enrere.

Durant l'acte, també el rector de l'UPF, Jaume Casals, s'ha encarregat d'expressar les reivindicacions de les universitats catalanes.

Pressupostos

En prendre la paraula, Torra s'ha referit al "dret legítim a la protesta" i ha expressat el compromís del govern a resoldre moltes de les qüestions que se li plantejaven. De fet, ha expressat la "màxima confiança en la responsabilitat de tothom i en què tirarà endavant" que faci possible aprovar un nou pressupost que garanteixi la resposta a algunes d'aquestes reivindicacions que se li acabaven de plantejar. "Estem treballant en un pressupost que permeti intensificar la reversió dels efectes negatius del que ha passat en aquest període de crisi", ha assegurat alhora que s'ha compromès a un "esforç molt més intens" en universitats per garantir un finançament estable.