El president de la Generalitat, Quim Torra, ha manifestat en una entrevista al diari La Tribune de Genève, que la voluntat de diàleg del nou president espanyol, Pedro Sánchez, només serà creïble si aborda la qüestió dels presos polítics. "L'empresonament preventiu no està en cap cas justificat. Si Sánchez vol ser creïble en la seva voluntat de diàleg i negociació amb Catalunya, ho haurà de demostrar abordant aquesta qüestió", ha indicat.

Torra recorda que Sánchez "va ser còmplice de l'atac a la democràcia després del referèndum de l'1 d'octubre (amb l'article 155)", i apunta que haurà de aclarir quina és la política que vol seguir respecte Catalunya.

El president demana en l'entrevista l'alliberament dels presos polítics catalans per una raó de justícia i no sol·licita per tant a Sánchez cap amnistia, perquè entén que seria reconèixer que han comès un delicte. "No acceptem la idea que permetre als ciutadans expressar la seva voluntat política a les urnes pugui ser un delicte. En cap cas. Nosaltres volem que la Justícia funcioni sense interferències polítiques. En els països on la Justícia funciona de manera independent del poder polític, els representants catalans han estat posats en llibertat després de comparèixer davant els jutges", assenyala.

Torra nega que l'Estat autonòmic espanyol sigui federal, i recomana als federalistes espanyols que aprenguin en tot cas de Suïssa "i del seu respecte a les diferències, de la seva riquesa lingüística i de les competències que tenen els cantons". "Suïssa és un recordatori del que Espanya no és, en molts aspectes", apunta.