El president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent, han participat aquest dilluns a la tarda en l'acte de commemoració de l'Holocaust. Hi han alertat de l'"amenaça" que estigui retornant el feixisme i han demanat de no restar "indiferents" davant d'aquest fet. A l'acte, que s'ha dut a terme al Parlament, hi han assistit el vicepresident Pere Aragonès, les conselleres Ester Capella i Teresa Jordà i també diversos diputats, així com associacions de víctimes. 

En el seu torn de paraula, Torra ha avisat que el "coneixement" és l'"únic antídot" contra la "barbàrie i el feixisme". En aquest sentit, ha demanat de no ser indiferents davant el "populisme, que és la nova manera d'amenaçar del feixisme", i ha afirmat que "no podem restar callats ni posar excuses ni càlculs" davant les injustícies, "es produeixin on es produeixin". "Ens hem de conjurar perquè mai més no torni a passar", ha avisat en aquest sentit. 

Torra Aragonès víctimes Holocaust - ACN

També Torrent ha demanat un compromís de la ciutadania perquè l'Holocaust no es torni a produir, sobretot arran del retorn de certes formes de feixisme a Europa. "Semblava impossible que el feixisme reaparegués a Europa i al nostre país, i sense adonar-nos-en hi ha hagut 328 agressions feixistes a Catalunya", ha lamentat. Així, ha alertat de l'"amenaça real" del retorn "de les forces polítiques d'extrema dreta" i del "discurs de la xenofòbia i l'odi" i ha avisat que "no ens podem permetre mai més la indiferència" davant aquest tipus de comportaments.

Durant l’acte s’han encès diverses espelmes per les víctimes, s’ha fet un minut de silenci i s’han interpretat diverses cançons representatives, com el tema principal de la pel·lícula La llista de Schindler. En l'encesa d'espelmes hi han participat representants de la comunitat jueva, de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, dels deportats als camps de concentració, de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, del col·lectiu LGTBI i de la Comunitat Israelita de Barcelona.

També hi han participat i intervingut estudiants de diversos instituts i escoles catalanes, que han exposat les conclusions que han extret del treball fet durant el curs conjuntament amb les entitats que representen cadascun dels col·lectius represaliats.