El president, Quim Torra, ha denunciat des de Suïssa que la llibertat d'expressió i la democràcia estan qüestionades a Espanya i que es persegueix com un delicte el dret a l'autodeterminació. "Sóc aquí per explicar les raons per les quals una mediació internacional seria tan important", ha assegurat només començar la seva conferència sota el títol An International mediation for Catalonia al Global Studies Institute de Ginebra. 

El president ha denunciat que molts catalans es troben atrapats en un Estat amb “instints autoritaris”. “El poder judicial o la policia espanyola no han viscut mai cap transició democràtica. Hi ha persones que mai obliden que l’article que consagra la Constitució passa directament pels militars”, ha denunciat.

Al llarg de la intervenció ha explicat els arguments del Govern a favor de la independència, l’existència de presos i exiliats, el pacifisme del moviment independentista,... Ha denunciat que el Govern espanyol de Pedro Sánchez, “no està fent res per canviar les coses” mentre que la dreta veu les fronteres com una cosa sagrada.

“Vivim a l’Europa del 2018 i no tolerarem un renaixement de la Inquisició espanyola”, ha advertit.

La mediació ha de servir per garantir que sigui possible el diàleg i que si mai s'acorda una sortida pactada després sigui respectada per Madrid, ha explicat. Tot i que l'Estat espanyol rebutja la mediació, Torra ha advertit que això no pot ser excusa perquè els actors internacionals no tinguin un paper constructiu. "El precedent d'Espanya amb Catalunya és un precedent molt perillós. L'empresonament de polítics pot ser una solució?", ha interrogat, tot advertint que la situació a Catalunya provoca un deteriorament de la democràcia a tota Europa.

Ha assenyalat l'ampli suport social amb què compta el referèndum per advertir que "la qüestió catalana es pot resoldre fàcilment si hi ha voluntat política".

El president ha recordat que en els darrers cinc anys s’han celebrat 45 referèndums a Suïssa. “S’imaginen que algú anés a la presó per celebrar-ne un? O que la policia els esbatussés davant de les urnes?”, ha interrogat.

"Tot i que els pugui sonar estrany, avui dia el Govern català no pot consultar els seus ciutadans sobre cap qüestió. Quina mena de constitució democràtica prohibeix consultar els ciutadans?”, ha afegit.

De Pedro Sánchez ha recordat que van ser "col·laboradors necessaris" de la repressió de l'1-O i la suspensió de l'autonomia. "Com podem confiar en un Govern que envia la policia a pegar ciutadans pacífics que voten? Que protegeix un rei que enlloc de ser un àrbitre s'ha comportat com un hooligan? Que suspèn la nostra autonomia?", s'ha interrogat.

"Hem estat pacients durant tres segles, des que Catalunya va perdre les seves llibertats", ha replicat davant la recomanació de paciència de la moderadora de l'acte.