Mentre el president espanyol, Pedro Sánchez, exposava al Congrés les línies d'actuació del seu govern en relació a Catalunya, el president, Quim Torra, li ha reclamat des del Parlament que no insisteixi a crear un relat de "falsa violència" a Catalunya, la qual cosa ha titllat de "gravíssima irresponsabilitat".

La sessió de control al Govern i el ple del Congrés s'ha celebrat al mateix temps, i ho han fet fortament marcats pels advertiments de l'executiu espanyol a la Generalitat, a través de les cartes enviades al vicepresident i els consellers Miquel Buch i Damià Calvet dilluns criticant l'actuació dels Mossos, però també per les declaracions de Torra cridant a seguir la via eslovena.

El president ha atribuït els advertiments de l'executiu espanyol a l'intent de construir un relat de violència. "Volen caure en el mateix, crear el mateix relat insensat i irresponsable? Ho demano als que estan creant aquest focus d'un relat inventat sobre suposada violència. Quina gravíssima irresponsabilitat tornar a construir el mateix relat! El Govern de Catalunya reclama responsabilitat a tots. Nosaltres mantenim l'oferta, de diàleg de govern a govern", ha advertit.

Cartes inesperades

En resposta a la pregunta del republica Sergi Sabrià, el president ha assegurat que "de cap de les maneres" esperaven les cartes que han rebut del govern espanyol sobre l'actuació dels Mossos el cap de setmana, i advertint que s'activarà l'actuació dels Cossos i Forces de Seguretat a Catalunya.

Torra ha retret que aquestes acusacions formen part del "relat de la violència de cara a fer un 155 als Mossos o un 155 més general". "Això ja ho hem viscut", ha advertit. El president ha retret que també es va construir un marc similar arran dels registres el passat mes de setembre a la conselleria d'Economia i que aquell relat ha acabat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó per un relat de "falsa violència".

Sabrià havia atribuït prèviament el gir del discurs del president Pedro Sánchez a un moviment "covard" davant els resultats d'Andalusia. "Li exigim que no vinguin a fer un consell de ministres a Catalunya si no és per fer propostes. No volem el virrei de visita a casa nostra", ha exigit.

"Prou amenaces!"

També la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, s'ha referit a la situació provocada pels talls de les autopistes, i ha titllat d'increïble que el president de la Generalitat sigui incapaç de donar resposta a la situació. "Es posarà en perill la seguretat dels ciutadans. Es veuen emparats els violents en les seves paraules. Avui s'ha refermat en la via eslovena!", ha retret.

Arrimadas Torra 155 Sergi Alcàzar

Segons Arrimadas, Torra està creant por a la població i vol convertir Catalunya en un territori sense llei seguint l'exemple de la guerra dels Balcans. "Vostè és el més gran atac que ha patit Catalunya a les institucions. Vostè és un perill públic a la convivència i la seguretat. Quan hi ha un perill públic el que ha de fer el Govern d'Espanya és protegir-nos de vostès", ha reclamat.

"És una amenaça? esta amenaçant-nos perquè sona a amenaça les seves paraules. Agrairia a la coalició del 155 que deixin d'amenaçar-nos. Deixeu-nos d'amenaçar perquè hem perdut la por", ha advertit Torra en respondre a la líder taronja, a més d'apel·lar el partit socialista perquè no permeti que l'exigència dels presos segueixi sense resposta del TC després de "15 dies de vaga de fam·.

Sánchez agafa les tesis de la dreta

També el socialista Miquel Iceta ha abordat la situació provocada per la resposta dels Mossos als talls de les autopistes aquest cap de setmana i ha preguntat a Torra si se sent en condicions d'exercir les seves funcions respectant la Constitució i l'Estatut. "Jo em dec només a la lleialtat del Parlament de Catalunya i sempre em mantindré fidel al que necessiti", ha replicat.

Iceta Parlament Sergi Alcàzar

Davant aquesta resposta, Iceta ha sentenciat que difícilment pot ser president dels catalans perquè fora del marc legal "no hi ha legitimitat possible". El dirigent socialista ha acusat Torra de cridar els CDR a "apretar" i després enviar els Mossos i no deixar-los actuar. "En els Balcans, Catalunya no hi troba cap exemple per avançar. Per nosaltres, només hi haurà una via que és la catalana, basada en el diàleg, negociació", ha advertit Iceta.

Torra ha replicat que quan semblava que venia més política a Catalunya amb l'arribada de Pedro Sánchez al govern de l'Estat, el que torna és més policia. "Què se n'ha fet d'aquell interès del president Sánchez. Quant fa que no parlar de diàleg. Què ha mogut Sánchez per no fer efectiu aquest diàleg?", s'ha preguntat.

El president ha assegurat que l'independentisme va fer costat a Sánchez per donar una "oportunitat" al país i veure si hi havia possibilitats d'aconseguir una sortida política a un conflicte polític. "Ara veiem i ens alarma com el president Sánchez està agafant les mateixes tesis de la dreta", ha denunciat.

Els Comuns: no a la via eslovena

Prèviament, la presidenta dels comuns, Jessica Albiach, han reclamat a Torra que rectifiqui sobre les seves declaracions en relació a la via eslovena on la via unilateral s'explica perquè un 90% de la població estava a favor de la independència. Torra ha denunciat que s'ha volgut tapar l'èxit de la internacionalització del cas català aconseguit en el seu viatge a Eslovènia i ha descrit la via eslovena com una aliança institucional que permet un referèndum. "El camí a la llibertat de Catalunya és i ha estat sempre pacífic, cívic i democràtic. Cap dels diputats que hi ha a aquesta sala sabria fer-ho d'una altra manera", ha assegurat.

Albiach ha aconsellat Torra que "miri menys a Eslovènia i més a Catalunya" i ha reclamat a ERC que assumeixi també les seves responsabilitats i reclami una rectificació al president davant una Catalunya que ha descrit com a "mestissa".

Els Mossos, fora del pim, pam, pum

El portaveu de la CUP, Carles Riera, ha interrogat el president sobre el Mossos i l'actuació de la BRIMO. "És molt perillós que les unitats dels Mossos encarregades de l'ordre públic sentin que les seves accions no estiguin sotmeses a cap control democràtic", ha advertit.

Torra ha subratllat que els Mossos són "la policia nacional de Catalunya" i "la seguretat de tots depèn d'ells". "No posem els Mossos en el pim pam pum de la política", ha reclamat.

Igualment ha emplaçat a "no caure en cap mena de provocació, tampoc ultradreta", i ha garatit que s'actuarà davant "qualsevol malapraxis dels Mossos". "Hi va haver imatges que no ens van agradar, s'analitzaran i s'expedientarà", ha admès.