El president Quim Torra veu insuficient que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi accedit a trucar-li. Fonts properes al president asseguren que "res se soluciona amb una trucada enmig d'una ronda de disset presidents autonòmics" i li demanen "valentia" i "coratge" per afrontar el conflicte polític, així com una "resposta democràtica per donar sortida a l'autodeterminació i la fi de la repressió", en comptes de "gestos buits i eixorcs". 

La reacció de la presidència de la Generalitat arriba després que aquest dimecres el president espanyol anunciés que farà una ronda de contactes amb els presidents autonòmics per la investidura, incloent-hi el català, amb qui es va negar a parlar durant els aldarulls postsentència. Aquest tipus de ronda de contactes és un fet insòlit, ja que normalment aquestes trucades es produeixen després de la investidura, i arriba en mig de les negociacions amb ERC.

De fet, fonts republicanes, tal com ja va avançar El Nacional dimecres al vespre, havien exigit en una reunió aquesta setmana a Barcelona que Sánchez fes un gest amb Torra per continuar les converses. Els negociadors d'ERC ho van posar sobre la taula en una reunió que es va produir a la Zona Franca i els socialistes s'hi van comprometre. Justament per aquest motiu, apunten els republicans, en el comunicat posterior a la trobada es parlava de què s'abordaria la solució del conflicte des del "respecte institucional".

L'anunci, però, no ha agradat a alguns sectors de JxCat, que han assegurant que es tracta d'una "presa de pèl" i un "insult intolerable", i ho veuen, de nou, com un "cafè per a tothom". 

Tot i això, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, s'ha mostrat convençuda que Torra li agafarà el telèfon. Ho ha assegurat en un contacte informatiu als passadissos del Parlament, on també ha afirmat que seria una "gest" que Torra fos el primer president a qui truqui Sánchez, tot i afegir que amb aquest ronda de contactes no se soluciona "ni de bon tros" el conflicte i que cal una mesa de diàleg bilateral liderada per Torra i Sánchez.