El president en funcions i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha acabat cedint i, després de setmanes sense agafar-li el telèfon, ha anunciat que la setmana que ve trucarà al president de la Generalitat, Quim Torra. El gest no és casual. S'emmarca dins les negociacions per a la investidura i, de fet, va ser una de les exigències que ERC va posar sobre la taula de negociació. 

Segons han explicat fonts republicanes a El Nacional, els negociadors del partit ho van exigir durant la tercera reunió que es va produir aquest dimarts a la capital catalana i el PSOE, s'hi va comprometre. Les mateixes fonts apuntes que, per seguir amb les negociacions, calia "un gest per demostrar el respecte institucional". Un punt que, de fet, es va incloure en el comunicat oficial de la reunió, signat pels dos partits, tot i que en aquell moment no s'especificava en què es concretaria. 

"Constatem avenços en la definició dels instruments necessaris per a canalitzar el conflicte polític sobre el futur de Catalunya, que desitgem abordar des del respecte i el reconeixement institucional mutu", afirmava el comunicat.

 

Un dia després, ha estat el mateix Pedro Sánchez qui ha anunciat la trucada després de rebre l’encàrrec del Rei per intentar formar govern. De fet, ha anunciat que a partir de la setmana que ve trucarà a tots els presidents autonòmics, així com als dirigents d’entitats municipalistes, "per a compartir el desig de la majoria d’espanyols de poder comptar amb un govern com abans millor que posi propostes i solucions a molts problemes", segons ha anunciat el mateix president.

Un gest, però, absolutament insòlit –normalment les trucades als presidents autonòmics són un cop investit– i que arriba després que Torra truqués reiteradament a Sánchez, després de la sentència i en mig dels aldarulls, i que aquest no li agafés el telèfon.