El Govern de Quim Torra no amaga la perplexitat per les formes com la Moncloa ha fet saber que el 21 de desembre el Consell de Ministres es reunirà a Barcelona i que, aprofitant aquesta cita, Pedro Sánchez té previst reunir-se amb el president de la Generalitat. Des de l'Executiu, fins i tot es veu rere el dia escollit una provocació, per la coincidència amb la data en què es van celebrar les eleccions al Parlament, convocades per Mariano Rajoy en virtut del 155.

A la plaça Sant Jaume no s'ha rebut cap notificació, trucada o missatge comunicant aquest calendari, ni des de la Moncloa s'ha preguntat sobre la disponibilitat de Torra. De fet, és molt possible que la visita coincideixi amb el ple del Parlament, l'anomenat ple escombra que se celebra abans de tancar l'any.

Al Palau de la Generalitat ha sorprès que hagi estat a través de declaracions públiques que s'ha sabut el calendari, i més encara que la vicepresidenta Carmen Calvo ho confirmés en una intervenció radiofònica, a Rac1.

El president ja va advertir en l'entrevista aquest diumenge a El Nacional que la trobada que espera mantenir amb Sánchez és per tenir una conversa a fons i no per, aprofitant una visita a Barcelona, fer un cafè. Fonts del Govern insisteixen que no acceptaran fer aquesta trobada si és per fer una "pantomima" i que la reunió, en cas que se celebri, haurà de tenir contingut.

Hi ha, a més, la qüestió del calendari. No és el primer cop que es produeixen coincidències com aquesta, a parer del Govern, on no va passar per alt que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, fos empresonada el primer cop un 9-N ―data de la consulta impulsada per l'executiu d'Artur Mas―, o que els escrits de la fiscalia i l'advocat de l'Estat sortissin el dia que feia un any que el Govern havia entrat a la presó. "No és casual", segons fonts del Govern, que parlen directament d'una "provocació".

En termes similars s'ha interpretat el fet que, abans que a Barcelona, aquesta cita s'ha celebrat a Sevilla, on el govern espanyol va convocar la seva reunió del 26 d'octubre i, posteriorment, Sánchez va mantenir una entrevista amb la presidenta andalusa, Susana Díaz. 

Malgrat tot, des de l'executiu s'insisteix que sempre estarà obert al diàleg i a celebrar una reunió per parlar, amb contingut.