El president, Quim Torra, ha insistit aquest dimecres davant del ple del Parlament que el mandat del seu Govern és l'1-O i la defensa de la República, per la qual cosa, després de reiterar la seva crida a l'Estat al diàleg i a "prendre riscos", ha advertit que no han assumit aquesta responsabilitat amb intenció de rendir-se per posar en marxa la negociació. Torra ha comparegut davant la Cambra, per primer cop acompanyat del seu govern, per donar compte de la composició i estructura de l'executiu.

"Enlloc del món on hi ha hagut conflicte s'ha exigit la rendició per tornar a dialogar. No hem vingut aquí a rendir-nos no és aquest el nostre punt de partida per a la negociació", ha subratllat.

Ha admès que cal "valentia i prendre riscos" per tirar endavant el diàleg; s'ha compromès que el seu executiu no té intenció d'"amagar el cap sota l'ala", i ha subratllat que l'independentisme no ha abandonat mai el "camí democràtic i pacífic", cosa que l'Estat no pot afirmar.

Però ha insistit a recordar que "després de l'1-O i tota la represió brutal, els ciutadans d'aquest país van donar una majoria parlamentària als defensors de la República". "Avui aquest és un govern que defensa la República. Aquesta sí ha de ser una bona condició per al diàleg, el respecte del vot de la gent", ha assegurat.

Aquest matí, a la bancada del Govern no hi havia cap dels llaços reivindicatius que en el darrer ple va provocar una escena de tensió amb el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa. Amb tot, els consellers han dipositat en la tauleta dels seus escons una carpeta marró amb un llaç groc. Els grans llaços reivindicatius que s'han fet ja habituals a l'hemicicle han tornat als escons de JxCat i ERC.

govern ple parlament 060613 sergi alcazar (7)

Entre les crítiques d'autonomisme de la CUP i els retrets de la resta de l'oposició que l'acusa de governar només per als "dels llaços grocs", el president ha fet del compromís del Govern amb l'1-O l'eix vertebrador del seu discurs, des del començament fins a la darrera línia, que ha tancat assegurant que no farà "cap pas enrere" per aconseguir "el futur en llibertat que ens mereixem".

Torra ha començat la intervenció deixant clar que el seu gabinet no és el que "legítimament governava el país". "Aquest és el govern que ha vingut a fer fora de les institucions el 155 i a treballar pel mandat rebut el 21-D i l'1-O", ha assegurat.

bacanda Govern ple parlament Sergi Alcàzar

El president ha denunciat "l'arbitrarietat" del govern espanyol en negar-se a publicar el decret de nomenament dels consellers després de set mesos d'intervenció de l'autonomia; ha retret que el govern de Carles Puigdemont es va constituir en dos dies i el seu n'ha necessitat 15; i ha assegurat que el seu gabinet s'ha fixat com a compromís "mantenir un diàleg fluid i regular amb l'anterior govern amb visites a les presons i a l'exili" per no normalitzar aquesta situació ni perdre la seva experiència.

Torra ha repassat un a un els departaments que integren el seu govern i ha dedicat especial atenció a les conselleries d'Interior -"una de les més afectates i polititzates pel govern espanyol, per la qual s'intenta recuperar la normalitat"- i Ensenyament -"és i continuarà sent l'única autoritat educativa, és potser el valor republicà més important"-.

No despenjaré la pancarta del palau

En el torn de rèplica, Torra ha convidat la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, a acompanyar-lo a Alcalà Meco a visitar Carme Forcadell i Dolors Bassa, perquè pugui entendre que el llaç groc significa "justícia i no escarment".

"No despenjaré la pancarta del palau de la Generalitat", ha replicat davant la reclamació en aquest sentit de la líder taronja. Segons Torra, el llaç ja no és només pels presos i exiliats sinó per cantants, represaliats i centenars d'Ajuntaments "que s'han trencat la cara".

Borrell, pèssima notícia

Al líder del PSC, Miquel Iceta, li ha advertit que el nomenament de Josep Borrell com a ministre "no és una mala notícia, és una pèssima notícia". "Comencem malament", ha advertit tot ironitzant que la designació de Borrell li ha posat de punta els pocs cabells que conserva.

"Necessito urgentment parlar amb Pedro Sánchez per saber què ens trobarem amb el partit socialista", ha advertit.

A la CUP li ha assegurat que el seu no és un govern autonomista. "No vull les engrunes, no vull ni el pa sencer, vull el forn", ha assegurat.

Torra ha acabat la seva intervenció en el debat sobre l'estructura del Govern, assegurant que és excepcional el moment polític però aconsellant: "que ningú tingui cap dubte sobre la fortalesa d'aquest Govern".