Ni renunciarà al dret a l'autodeterminació, ni renunciarà al diàleg. El president de la Generalitat, Quim Torra, va voler deixar clar al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, en la trobada d'ahir que "el dret a l'autodeterminació se l'ha guanyat el poble i jo no hi renunciaré" i que, a més, "no hi ha cap altra solució que no passi" per aquí perquè "els únics que hi poden renunciar són la gent que se'l va guanyar". 

Així ho ha explicat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, on ha subratllat que "el 90% de la reunió vam parlar de l'autodeterminació", així com que "ahir era important marcar les grans línies després de mesos sense seure amb l'Estat". Precisament en aquest sentit, el president ha estat molt clar i ha assegurat que "ara no esperem gestos, esperem decisions fermes".

I no només això. Davant la constant ofensiva judicial contra el procés, Torra també va voler fer saber a Sánchez que "tinc 55 anys, que els meus fills són molt grans i que jo no hi tinc res a perdre". Però el diàleg tampoc no el perdrà. Precisament per això, ha enviat un missatge clar a aquells que han criticat que es reunís amb el president espanyol i els ha volgut fer saber que "si des del primer dia en els discursos d'investidura reclamem diàleg, quan tinc per fi la oportunitat, no m'hi podia negar".

A Sánchez va parlar-li d'autodeterminació, però també li va voler fer entendre perquè "reflexionés" sobre com apareix l'independentisme; per exemple, "com et deshumanitzen els mitjans, com arriben a presentar-te a tu i a la teva família...".

A banda d'això, però, també va voler fer entendre a Sánchez que "el president del govern d'Espanya és un president electe i el rei d'Espanya no", i li va recordar que el 60% puntua al Monarca amb un zero, motiu pel qual ha subratllat que, segons el seu parer, "no només és una figura en qüestió, sinó que pràcticament ha desaparegut de la vida social i civil del país, almenys al meu entendre".

Justament amb aquests arguments sota el braç, Torra va animar Sánchez a "republicanitzar" Espanya, però el president espanyol "no va respondre" i va aprofitar, més tard, per "alertar-lo" sobre la reputació de la justícia espanyola fora de l'Estat, sobretot perquè "cap dels exiliats serà extradit" i amb ells es pot abraçar fora d'Espanya, però no pot fer el mateix amb els presos polítics, que la justícia espanyola manté en presó preventiva des de fa mesos.

En acabar la trobada, Torra va trucar al president a l'exili, Carles Puigdemont, per "explicar-li quines expectatives s'obren i com estem d'expectants".