El president, Quim Torra, ha assegurat que almenys quatre presidents autonòmics s'han sumat a la seva exigència de confinament per fer front al coronavirus durant la reunió que han mantingut amb el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez. Amb tot ha insistit que, malgrat que Sánchez s'ha mostrat obert a adoptar mesures, no hi ha hagut resposta sobre la reclamació de confinament.

 

"Les mesures que reclamem a Catalunya amb el confinament total, no han sigut ateses. Però sí hem sentit avui per primera vegada que almenys quatre presidents d'aquestes comunitats proposen també com Catalunya el confinament total de la població, excepte serveis essencials", ha explicat el president en una compareixença des de la Casa dels Canonges.

Torra ha explicat que altres responsables autonòmics han demanat la reducció de l'activitat econòmic i un president ha exigit, com s'ha fet a Catalunya, el tancament de ports i aeroports. El president ha agraït aquest posicionaments que donen força a les reclamacions catalanes "després de tantes acusacions per voler avançar en mesures per evitar la propagació del Covid-19".

Ha assegurat que el Govern no fa cap retret a l'executiu espanyol, "cap ni un". I que Sánchez tampoc li ha traslladat el malestar que ha expressat els darrers dies davant la pressió del govern català en l'exigència del confinament. "No es tracta de lamentar-se ni de plorar. Es tracta de prendre decisions, decisions valentes", ha advertit.

Garanties per a milers de treballadors

El president ha insistit a exigir que les mesures de confinament s'adoptin avui mateix. Ha advertit que les decisions d’avui no tindran efecte real fins d’aquí a 15 dies. “Madrid ja viu una situació desesperada i vull expressar-los des d’aquí la meva solidaritat. Però Catalunya va al darrere, i la resta de l'Estat espanyol, a continuació" ha subratllat referint-se als "milers de treballadors que han d'anar cada dia a la cadena de producció o a la taula de treball perquè no se'ls dona cap seguretat jurídica per quedar-se a casa amb les seves famílies".

Torra ha traslladat a Sánchez durant la reunió una proposta basada en tres punts. Primer, confinament total, tret de serveis essencials. Segon, "protecció absoluta de treballadors autònoms i de les persones més vulnerables i la reducció de l'impacte econòmic". Tercer, reforç "equitatiu i urgent" del sistema de Salut, sobretot pel que fa referència al lliurament de material. "Sense aquest material no podrem contenir l'expansió del coronavirus", ha advertit el president alhora que alertava sobre la necessitat de protegir els serveis d'emergències.

Torra ha recordat que la petició de confinament està avalada per la petició de científics i experts. "Després d'escoltar el panorama desolador que la presidenta de Madrid ens ha exposat, quin sentit té que aquest cap de setmana la gent s'hagi quedat a casa i dilluns s'hagi de desplaçar per anar a fer serveis no essencials", ha interrogat.

Pel que fa el paquet de mesures econòmiques per garantir el futur laboral dels treballadors malgrat el confinament, ha reclamat traslladar a autonomies i municipis la suspensió de la regla d'estabilitat dictada a la UE. "Necessitem aquest marge de maniobra per gestionar l'impacte de la pandèmia i poder prendre totes les mesures necessàries per ajudar la ciutadania. Actualment els límits que imposa aquesta llei d'estabilitat pressupostària és una cotilla insuportable", ha advertit.

Torra ha reclamat suspendre la regla de despesa i objectius de dèficit per a les CCAA per al 2020 i 2021; dotar de mecanismes de finançament les CCAA que ho requereixin; i suprimir la regla de despesa per als ens locals i eliminar les limitacions en la utilització del superàvit del 2019.

Mesures econòmiques i socials

Ha reclamat més recursos per a la sanitat a fons perdut; flexibilització de la contractació pública d'urgència per als ens locals; triplicar els recursos per a ajuts socials per a les comunitats autonomies, per a les quals l'Estat hi destina 300 milions; regular la suspensió de lloguers durant la durada del confinament per a persones vulnerables; allargar la impossibilitat de tallar subministraments per a persones vulnerables i ampliar els supòsits de vulnerabilitat.

Torra ha advertit que el manteniment dels llocs de treball ha de ser l'objectiu central i ha plantejat millorar les condicions dels ERTE, ampliar els supòsits per acollir-s'hi davant el confinament total, i un percentatge superior de sou cobert per l'Estat en cas que s'allargui el confinament a més d'agilitzar el cobrament perquè els treballadors no hagin d'esperar al 10 de maig per cobrar les prestacions; ajuts a les famílies per atendre persones dependents; i una paga compensatòria per als pares i mares que s'hagin de reduir la jornada mentre duri el tancament de les escoles, com han decidit Itàlia o Alemanya.

Per a Pimes i autònoms ha proposat la suspensió dels terminis de pagament de les retencions d'IRPF, IVA i Societats; millorar el mòduls per a IRPF i IVA per a les empreses més petites; moratòria de deutes bancaris de Pimes i autònoms afectats pel Covid-19; classificar les condicions d'accés a les mesures de liquiditat dictades pel govern espanyol, que han de ser àgils, i els avals han de tenir cobertura del 100%; rebaixar de manera substancial el mínim de 100.000 euros per accedir al finançament per evitar que sigui una barrera per a les petites empreses; i ampliar la línia de finançament de 200 milions d'euros per donar suport financer als sectors de transport, turisme, restauració, cultura i oci.

En relació als 30 milions de fons destinats pel decret del govern Sánchez a la recerca d'una vacuna també ho considera insuficient.

Davant de tot plegat, Sánchez ha protagonitzat, segons Torra, una compareixença similar a la de la setmana passada. "Em sembla bé. Malgrat tot no ha respost les exigències que li hem transmès. Ha dit estudiarà", ha reblat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat