La Moncloa va anunciar una conferència de presidents encapçalada per Pedro Sánchez per parlar dels 140.000 milions d'euros que arribaran d'Europa. El govern espanyol va prometre que tindria lloc abans que acabés el juliol. Finalment, tindrà lloc l'últim dia del mes, el divendres 31. Serà de forma presencial, a la comunitat de La Rioja. Han estat convocats a dos quarts d'onze del matí al Monestir de Yuso, a San Millán de la Cogolla. La Generalitat ja ha rebut la convocatòria, però supedita l'assistència del president Quim Torra a la situació epidemiològica, especialment preocupant a l'àrea metropolitana de Barcelona i a Lleida. 

El mateix president de la Generalitat ha enviat una carta a Pedro Sánchez, informant-lo que el seu gabinet es posarà en contacte amb el seu per sol·licitar que pugui participar-hi telemàticament “en especial atenció a la situació de la pandèmia a Catalunya”. Les restriccions a la mobilitat, explica Torra, “fan molt difícil el meu desplaçament fora de la ciutat de Barcelona”.

 

Per altra banda, el president Torra indica que ha encarregat al vicepresident Pere Aragonès i a la portaveu Meritxell Budó que es posin en contacte amb qui digui Sánchez “per a preparar els continguts de la reunió”. D’aquesta manera vol “evitar que passi allò que va anar passant en les convocatòries dels diumenges durant l’estat d’alarma”. Li demana que atengui aquesta petició i els dos equips es posin a treballar immediatament “en favor de l’eficiència i d’una veritable cooperació institucional contra la pandèmia”.

La Generalitat ja ha avançat aquesta setmana quines seran les seves peticions en relació al fons europeu de recuperació. Per una banda, des de la plaça Sant Jaume exigeixen fixar un objectiu de dèficit de l'1% per aquest any. Per l'altra, reclamen poder gestionar fins a 30.000 dels 140.000 milions d'euros que previsiblement arribaran a l'Estat espanyol. Torra i Aragonès van presentar el seu projecte de reactivació econòmica consensuat amb sindicats i patronal.

Quim Torra reunio pedro sanchez presidents autonomies coronavirus - ruben morenoFOTO: El president Quim Torra durant una de les 14 conferències de presidents telemàtiques celebrades durant l'estat d'alarma

Segons va explicar aquest dimarts la portaveu espanyola María Jesús Montero, el president espanyol vol “compartir la situació” amb les autonomies. Des de La Moncloa que “tothom se senti involucrat en aquest projecte de recuperació” i destaquen que les comunitats “fan possible que aquests recursos es puguin executar”.

Donada l'excepcionalitat, la conferència es va arribar a reunir fins a 14 vegades durant l'estat d'alarma. En ser investit, Sánchez es va comprometre a reunir de forma anual la conferència de presidents, que fins llavors no havia tingut regularitat.

L'última conferència presencial va tenir lloc el gener del 2017 al Senat, encapçalada per Mariano Rajoy. En aquella ocasió s'hi van absentar el president Carles Puigdemont i el lehendakari Íñigo Urkullu.