Després de la intervenció del president espanyol, Pedro Sánchez, ha estat el president de la Generalitat, Quim Torra, qui ha comparegut davant la premsa a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat per anunciar que també encapçalarà la reunió de la mesa de negociació entre els dos governs que, segons proposa el cap de l'executiu espanyol, s'hauria de celebrar aquest mes de febrer. De fet, Torra considera que no només ha de presidir la primera sinó totes les reunions i que s'han de posar en marxa tan aviat com sigui possible.

Torra, que ha descrit el diàleg que han mantingut amb Sànchez com a serè i cordial, ha lamentat que encara avui desconeix la proposta sobre Catalunya del president espanyol i que no ha obtingut respostes a les seves exigències en relació a la fi de la repressió. "Parlem molt de gestos, però nosaltres el que volem són solucions", ha advertit el cap de l'executiu català, per la qual cosa ha exigit que si es fa una negociació ha de ser per abordar els temes de fons i "encarar l'arrel del conflicte".

 

El president ha assegurat que les pretensions de la majoria independentista no són noves i que el seu executiu sap què hi va a defensar, ha recordat que els objectius són l'exercici del dret a l'autodeterminació, amb un referèndum acordat, i la fi de la repressió, tant des del punt de vista de l'amnistia com la desjudicialització. "Sobre l'exercici del dret a l'autodeterminació, el govern espanyol no s'ha mogut, i el president Sánchez m'ha traslladat que la seva tesi és la d'autogovern dins de la Constitució i no he tingut resposta sobre la fi de la repressió", ha explicat.

Torra ha explicat a Sánchez que el catalanisme sempre ha buscat la bilateralitat amb l'Estat i que Catalunya sigui reconeguda com un subjecte polític que pren decisions.

El president ha repassat les tres trobades que ja han mantingut, les de la Moncloa i Pedralbes, i la d'avui d'on surt el mandat de concretar les solucions reals al conflicte polític. Ha advertit que ara cal concretar el format i condicions del diàleg i ha recordat que el Govern no s'ha aixecat mai de la taula de diàleg ni de la negociació, però també ha insistit repetidament sobre la necessitat que es materialitzin les propostes. "Hem de tenir les garanties. Si hem de negociar és per encarar l'arrel del conflicte polític. Som aquí no per crear expectatives sinó per trobar solucions", ha conclòs.

Pel que fa les condicions del diàleg, Torra ha reclamat a Sánchez que ha de reconèixer la presó i l'exili si aspira a aconseguir una solució. De moment, ha anunciat que demana que es creïn dos equips tècnics que estableixin format, contingut i calendari de la primera reunió. 

Torra no ha donat especial rellevància al fet que Sánchez l'hagi reconegut com a president malgrat la polèmica sobre la seva inhabilitació ni ha entrat a valorar si això representa un canvi de cicle. "Quan parlo de confrontació sempre parlo de confrontació democràtica pels drets de tota la ciutadania", ha argumentat davant dels periodistes als quals ha explicat que les reivindicacions dels independentistes i la defensa del seu escó serveix també per confrontar Espanya amb les seves mancances democràtiques.