De la restitució a la constitució. Aquest és el projecte del Govern, segons ha manifestat el president de la Generalitat, Quim Torra, en declaracions a Els matins de TV3, hores abans de la intervenció que farà demà a les 19 hores al Teatre Nacional de Catalunya, on fixarà les línies mestres d’actuació del Govern i l’independentisme per als pròxims mesos.

Torra ha destacat que a la conferència de demà llançarà un missatge d’esperança, tot i admetre que “la situació política és excepcional”. “El nostre projecte és de la restitució a la constitució. La pantalla del referèndum hi continua sent”, ha afirmat el president, que ha volgut destacar que si hi ha un punt d’unió a l’independentisme és que “estan en joc els nostres drets civils, els nostres drets com a nació i el dret a l’autodeterminació”.

El president de la Generalitat ha afirmat amb contundència que es negava a acceptar que l’independentisme no té una majoria social, i ha recordat que un 80% dels catalans està a favor dels referèndum, en contra de la repressió i rebutja la monarquia. “Em nego a acceptar que l’independentisme no té una majoria social”, ha reblat.

"Fins al final"

Quan se li ha preguntat sobre si el Govern està disposat a arribar fins al final, el president ha manifestat que ell ho farà. “Arribaré fins al final. El meu únic límit és el Parlament de Catalunya, l’únic al qual dec obediència”, ha assegurat Torra, que  ha anat més enllà quan ha destacat que “hem de saber si som capaços d’arribar fins al final, de fer sacrificis”. En aquest punt ha recordat que hi ha qui ha fet grans sacrificis, referint-se als presos i els exiliats.

Torra ha explicat que la seva intervenció de demà al Teatre Nacional aspira a recollir les aspiracions de l’independentisme. L'ha treballada, explica, amb el vicepresident Pere Aragonès. Quan se li ha preguntat sobre l’estratègia alternativa que estaria preparat ERC, Torra ha relativitzat aquest fet en assegurar que “em consta que estan pensant en una estratègia, com ho fem nosaltres, com ho fa la CUP i també associacions com l’ANC o Òmnium... No som diferents. A tothom li agrada fer el seu onze inicial”.

Sentència 1-O

Quant al judici pel cas 1-O, el president ha destacat que no acceptarà la sentència, “com farà el 80% dels que volen un referèndum”, i la resposta per donar, ha dit, “l’haurem de decidir al Parlament”  “L’efecte de la sentència serà el mateix que la de l’Estatut, obligarà a tots els catalans a prendre la decisió que s’hagi de prendre", ha assegurat. Torra ha insisit que qualsevol sentència condemnatòria serà injusta.

Reunió amb Pedro Sánchez

Torra ha explicat que aquest estiu ha intercanviat whatsapps amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb qui estan mirant de tancar una trobada al mes d’octubre. “Sempre anirem a seure a negociar amb el govern espanyol, sempre que les reunions siguin bilaterals”, ha afirmat el president, que ha afegit que esperava veure en què es concreta la proposta del govern espanyol. "Si no es parla del dret a l’autodeterminació, ens aixecarem de la taula”, ha afegit. “Cal parlar amb tots els riscos i les seves conseqüències”.

Pressupostos

Torra ha reconegut que, "probablement, per poder tirar endavant" els pressupostos de la Generalitat per al 2019, els grups parlamentaris amb els quals negociarà el Govern "demanaran" nous impostos o una reforma de l'IRPF. "El Govern està disposat a entrar en la negociació, esclar que sí", ha subratllat.

El president ha destacat que el Govern "treballa per aprovar els pressupostos", encara que "a ningú se li escapen totes les dificultats del món" que tindrà per aprovar-los, ja que com a mínim necessita l'aval de la CUP. "La CUP ha dit que no ens dona suport, però com jo sempre intento buscar el suport de la CUP, ho tornarem a intentar una vegada i una altra. I també volem negociar els pressupostos amb els comuns", ha dit Torra, que ha dit que en cas que no s'aprovin els pressupostos, no té "cap intenció de convocar eleccions anticipades".