El president de la Generalitat, Quim Torra, ha manifestat en una entrevista al programa El Objetivo de La Sexta, que dona per acabada l'etapa de restitució del Govern després de la intervenció del 155, i que ara aniran cap a la Constitució catalana, "que s'haurà de sotmetre a votació com totes les constitucions".

En aquest sentit ha dit que es posarà en marxa un Fòrum Cívic Constituent, que serà un debat ciutadà per discutir sobre les bases de com haurà de ser la República catalana. Torra ha dit que hi haurà plataformes del Fòrum a totes les vegueries. L'ha comparat amb els treballs que es van fer en el Congrés de Cultura Catalana dels anys setanta, sobre cultura, societat i llengua.

"No em resigno a creure que Sánchez és igual que Rajoy"

 

El president ha reconegut que en tot aquest procés ha entrat en joc "un nou actor, que és Pedro Sánchez", amb qui ha "intercanviat missatges" i amb qui té previst reunir-se "a l'octubre". Torra espera que rere els gestos de Sánchez hi hagi alguna cosa més: "No em resigno a creure que Pedro Sánchez és igual que Mariano Rajoy", ha dit. Per exemplificar la paret que ha estat Espanya els últims anys Torra li ha dit a Pastor: "Imagini d'on venim que hem d'agrair asseure'ns en una taula amb el govern espanyol".

Preguntat sobre la proposta de referèndum d'autogovern de Sánchez, el president ha destacat que amb aquest plantejament el líder del PSOE reconeix que l'actual situació catalana ve d'un "estatut mutilat" i que s'ha de resoldre "políticament i votant". Ara bé, ha afegit que en aquesta proposta "ens aturem en la paraula auto" per què "nosaltres volem l'autodeterminació (i no l'autogovern que proposa Sánchez)".

Torra ha fet una apel·lació al diàleg malgrat "l'excepcionalitat" del moment "amb presos polítics, exiliats i milers de catalans processats per haver ajudat en la celebració de l'1-O".

Respecte la proposta de la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor d'assistir a l'hemicicle a explicar-se, Torra ha dit que abans ha de saber si hi va "com a convidat o com a primer plat". 

"No acceptaré una sentència (sobre els presos) que no sigui la plena absolució"

 

La situació dels presos polítics i dels exiliats ha centrat bona part de l'entrevista. El president ha dit que no acceptarà una sentència "que no sigui la plena absolució dels encausats perquè votar no pot ser un delicte". És per això que ha subratllat també que els consellers a la presó són clarament presos polítics. "Hi ha 4 països a Europa que ja han jutjat el que ara es jutjarà a Espanya i ha quedat clar que no hi ha rebel·lió. Hem hagut d'anar a buscar la justícia a fora. Espanya s'ha d'adonar de fins a quin punt els nostres drets estan vulnerats", ha afegit. "Em resigno a creure que votar sigui un delicte, que ens retallin els nostres drets civils. La lluita per la República és una lluita compartida. Demano al poble espanyol que se solidaritzi", ha insistit.

Tot i l'aferrissada defensa dels presos polítics, Torra ha deixat clar que "no negociarà de part dels presos" perquè és el govern espanyol qui ha de reflexionar: "No són moneda de canvi", ha sentenciat.