La petició del Tribunal de Comptes pels ex-càrrecs del Govern ha despertat una onada de solidaritat arreu. Entre els quals el president inhabilitat Quim Torra, que ha titllat "l’atac" del Tribunal de Comptes d'"indecència absoluta". "No hi pot haver cap procés de diàleg i negociació fins que l’estat espanyol no aturi les hostilitats", ha expressat en un comunicat de l'oficina de l'expresident, poc abans que el president Aragonès i Pedro Sánchez celebrin la seva primera trobada a la Moncloa.

El Tribunal de Comptes ha comunicat aquest dimarts l’exigència del pagament de 5,4 milions a 41 ex-alts càrrecs per l'acció exterior de la Generalitat del 2011 al 2017. Segons Torra, es tracte d'una amenaça més de l’estratègia repressiva de l’estat espanyol.

"Una mostra de la barbàrie"

El 131è president de Catalunya considera que és "una mostra de la barbàrie amb què l’estat utilitza tots els seus tentacles per destrossar famílies". Les fiances que demanen per cada persona poden implicar l'embargament de béns i sous mentre no hi hagi sentència ferma. Un cas que afecta més enllà dels encausats, com és el cas de la família de la qui va ser delegada del Govern a França, Maryse Olivé. El Tribunal de Comptes li demana 22.725,27 euros, però Maryse Olivé va morir el 2017, la qual cosa podria obligar la seva filla a respondre per aquests diners o, en cas contrari, se li embargaran els comptes i el patrimoni. 

quim torra   carles puigdemont   artur mas   helena maso

Torra ha mostrat en un comunicat la seva solidaritat amb els presidents precedents, Artur Mas i Carles Puigdemont. /  Helena Masó

Torra ha volgut també expressar la seva més absoluta solidaritat amb els presidents precedents, Artur Mas i Carles Puigdemont, així com amb la resta dels represaliats pel Tribunal de Comptes "sense les garanties processals d’un tribunal de dret d’un país democràtic", denuncia. De fet, el president Torra els ha enviat cartes personals de solidaritat a cadascun dels encausats.

Els responsables de la repressió

En aquest sentit, Torra deixa clar que ell no contribuirà a emblanquir els responsables d’aquesta repressió: "els governs espanyols del PP i del PSOE i Podemos", ha dit en un missatge a les xarxes socials. Cal recordar que el procediment del Tribunal de Comptes va posar-se en marxa a petició de PSC, PP i Ciutadans, que van instar a passar comptes amb l’acció exterior dels governs previs al referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

TUIT Quim Torra Tribunal de Cuentas

"La repressió no s’atura ni un minut i no hi pot haver cap procés de diàleg i negociació fins que l’estat espanyol no aturi les hostilitats venjatives contra l’independentisme", afirma Torra.

 

Imatge principal: L'expresident Quim Torra en un acte electoral de Junts. / ACN