El president Quim Torra no comunicarà fins aquest divendres si assistirà a la inauguració dels Jocs del Mediterrani o si, per contra, plantarà el Rei. Així ho ha assegurat en una roda de premsa des de Berlín on s'ha reunit per segon cop des que ha assumit el càrrec amb el president a l'exili, Carles Puigdemont. Torra ha tornat a carregar contra el Rei per no haver-se disculpat pel seu discurs sobre el 3-O, i ha decidit mantenir la incògnita sobre la seva assistència als Jocs.

En la inauguració, que tindrà lloc aquest divendres a Tarragona, hi assistirà el rei Felip VI i també el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, però encara no està confirmat que hi assisteixi Torra. El president català va enviar una carta al cap de l'Estat aquest dimecres ―conjuntament amb Puigdemont i l'expresident Artur Mas― on demanava una reunió amb el Rei coincidint amb els Jocs. Tot i això, el Rei va condicionar la reunió a l'acceptació de Sánchez, i aquest la va acabar descartant. 

"Jo en concret prendré demà la decisió sobre la meva assistència", ha assegurat Torra, que ha destacat el "profund disgust" de la societat catalana amb el monarca després del discurs del 3-O. “Des del 3 d’octubre, una part molt important de la societat va rebre amb disgust el seu missatge, que emparava la violència de l’1-O. I des d’aleshores, no hi ha hagut cap disculpa ni cap excusa. Continuem en aquest punt de la situació”, ha lamentat.

Reunió per preparar la trobada amb Sánchez

Torra s'ha reunit amb Puigdemont a Berlín, en una trobada on també hi ha participat la portaveu, Elsa Artadi. Després de la trobada, han explicat que han centrat la reunió en “comentar l’actualitat” i “preparar bé” les reunions que Torra té previst celebrar en breu amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i amb líders polítics de l’Estat com Pablo Iglesias (Podem) i Alberto Garzón (Esquerra Unida). 

Torra ha considerat clau acudir a comentar i preparar les reunions amb Puigdemont per “comentar l’actualitat i veure com s’encaren els propers dies i les reunions” i ho ha emmarcat en “l’anormalitat que suposa la situació a Catalunya”. “Nosaltres mantindrem amb els companys de la presó i a l’exili aquesta normalitat de tracte i de retorn del que passa i de les informacions, i de com el país encara un moment de gravetat política enorme”, ha considerat. 

Per altra banda, Puigdemont ha recalcat “l’enorme transcendència” de les trobades “d’alt nivell polític”, i ha considerat que són personalitats que “tenen a les seves mans formar part de la solució i no del problema” en el conflicte entre Catalunya i Espanya. “On tinguem oportunitat d’obrir portes de diàleg, des de la decisió dels catalans, hi hem de ser en les millors condicions”, ha demanat Puigdemont al costat de Torra.