La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha assegurat que "encara no està decidit l'assistència o no" del president, Quim Torra, a la inauguració dels Jocs del Mediterrani, que presidirà el rei Felip VI, acompanyat del cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez. La consellera ha advertit que el monarca no pot esperar una "visita protocol·lària de somriure i encaixada de mans" després del que va passar l'1-O quan Felip VI va avalar la repressió contra la gent que va acudir a votar en el referèndum, per la qual cosa exigeix una rectificació.

La previsió és que divendres acudeixin a Tarragona el Rei i Pedro Sánchez, per inaugurar els Jocs del Mediterrani. Sánchez ho va avançar ahir en l'entrevista a TVE, però el cert és que la Casa Reial encara no ho ha confirmat ni l'acte figura en l'agenda del monarca. Aquesta s'ha convertit en una de les carpetes que manté oberta el president, atès que la decisió marcarà el to que el Govern atorga a les relacions amb la Casa Reial. A finals de mes, Felip VI haurà de lliurar a Vilablareix els premis Princesa de Girona, davant la impossibilitat de fer-ho a l'Auditori de la Fira de Girona.

De moment, Artadi no ha aclarit quina és la decisió del president. "Estem acabant de valorar-ho. La relació entre el Govern de la Generalitat i la Corona i en particular amb el Rei després del discurs del 3 octubre ―que no veiem que hagi matisat― no pot ser igual que abans d'octubre. No podem fer veure que el Rei no va prendre part en la violència sobre ciutadans", ha retret la portaveu, que ha reclamat "una reflexió i un canvi d'actitud" i que el monarca "valori tot el que ha passat des de l'1-O, amb una regressió democràtica absoluta a l'Estat espanyol".

A parer de la consellera, el discurs del monarca va validar una "onada de l'a por ellos", la qual cosa ha titllat de "gran irresponsabilitat i una gran deixadesa", que "condiciona les relacions entre govern de la Generalitat i l'Estat espanyol".

Artadi ha assegurat que "l'ofensa no és contra el Govern de la Generalitat sinó contra el poble de Catalunya" perquè Felip VI "va decidir expressar públicament que li va semblar bé que s'ataqués el poble català".

Per superar aquesta situació, el Govern reclama "un gir i recuperar l'esperit que fa uns anys tenia el pare de l'actual Rei". "Hi ha marge per a millora? Moltíssim", ha assegurat tot recordant que el 60% dels catalans valoren amb un zero el monarca.  Amb tot, ha assegurat que la Casa Reial no ha mantingut converses encara amb el Govern.

Dret a protestar contra el Rei

Davant la possibilitat que hi hagi manifestacions per protestar per la presència del monarca a Tarragona, ha assegurat que "la gent té dret a manifestar-se i expressar els seus sentiments".

Pel que fa a la reunió amb Pedro Sánchez, ha assegurat que passarà al mes de juliol, quan el president torni del seu viatge als Estats Units. De fet, Artadi ha explicat que havia rebut una trucada de la ministra Meritxell Batet abans d'entrar a la roda de premsa, que no havia pogut atendre.

Reunió amb Iglesias

També el líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha estat en comunicació amb el Govern i s'està buscant una data per celebrar una reunió amb el president de la Generalitat en els propers dies. De fet, la trobada amb Iglesias podria celebrar-se abans que la de Sánchez.