Van avisar que hi donarien una resposta combativa. I ha arribat aquesta tarda. El president de la Generalitat, Quim Torra, desobeeix l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar els llaços grocs i banderes estelades dels edificis públics que depenen de l'administració de la Generalitat.

Torra ha demanat a la JEC que reconsideri la seva resolució al·legant, entre d'altres motius, que, en tant que president té l'obligació de respectar el dret fonamental a la llibertat d'expressió reconegut als funcionaris públics, en referència als treballadors de la Generalitat que han col·locat els llaços grocs i estelades als edificis. A més, acusa la l'autoritat electoral de no ser imparcial i plegar-se als postulats d'aquells partits que es presenten el 28-A i que "des de fa més d'un any, han fet campanyes públiques per fomentar i incentivar la retirada d'aquests símbols".

El termini de 48 hores per complir amb el mandat de l'autoritat electoral expirava aquest dimecres a les 19 hores. I a aquesta hora, el llaç i la pancarta que clama per la llibertat dels presos i exiliats encara penjaven de la façana de Palau, com pot apreciar-se al vídeo de dalt. L'escrit de resposta ha arribat minuts abans de l'hora límit. Just a les set, el president Torra ha abandonat el Palau de la Generalitat. 

La resolució de la JEC donava la raó a una demanda de Ciutadans contra l’exhibició de “símbols ideològics i partidistes en edificis i espais públics” i obria un termini de dos mesos per presentar al·legacions. Ara bé, no precisava si la mesura s'havia de fer efectiva malgrat estar recorreguda, és a dir, si s'havien de treure els llaços grocs i estelades de manera immediata.

L'ordre recorda la "reiterada doctrina sobre l'obligació dels poders públics de mantenir estrictament la neutralitat política durant els processos electorals" i assenyala que "la igualtat en el sufragi és essencial en la representació democràtica". Alhora, apunta que les llibertats ideològiques i d'expressió són drets fonamentals de les persones, però "no dels governants". I encara més, declara que "el llaç groc i la bandera estelada són símbols partidistes utilitzats per formacions electorals concurrents a les eleccions",

façana generalitat llaç groc jec senyera - sergi alcazar

El precedent dels Mossos retirant llaços

A l'espera que la JEC resolgui el recurs que ha presentat la Generalitat, fonts d'Interior assenyalen a aquest diari que l'autoritat electoral sol ser ràpida a l'hora de donar resposta. 

I atenció al precedent. Dies abans de les eleccions del 21-D de 2017, la JEC va emetre una ordre idèntica. La conseqüència va ser que els Mossos d'Esquadra, actuant com a policia judicial, van acabar entrant a diverses conselleries per treure els símbols de suport als presos. Aquella imatge podria repetir-se en les properes hores.