El president, Quim Torra, ha assegurat aquest divendres des de la Seu d'Urgell que emplaçarà el rei Felip VI, quan tingui ocasió, a demanar “disculpes” al poble de Catalunya pel seu discurs posterior a l’1-O. “Un discurs que no hauria d’haver-se produït mai”, ha assegurat.

Torra, que ha participat en la Trobada Empresarial del Pirineu, ha retret que la intervenció que Felip VI va protagonitzar el 3 d’octubre va ser “un discurs de part, que la gran majoria del poble de Catalunya va rebre amb estupefacció”. “És un discurs pel qual encara el rei d’Espanya no ha demanat disculpes al poble de Catalunya”, ha retret.

El president, que ha fet aquestes declaracions en ser interrogat sobre si acudirà divendres a la inauguració dels Jocs del Mediterrani, que està previst que inauguri Felip VI, ha assegurat, en referència a les càrregues policials de l’1-O, que: “Si hi ha ocasió de reunir-se amb el Rei en el moment que sigui, la setmana vinent o quan sigui, la meva obligació com a president és recordar-l’hi”.

Així mateix, ha explicat que vol també recordar-li que a Catalunya hi ha en aquests moments presos polítics i exiliats polítics i que el dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya està criminalitzat.

Després de subratllar que Felip VI va assegurar un cop, sent príncep de Girona, que els catalans seran el que decideixin, ha conclòs: “És justament el que demanem al rei d’Espanya, que reconegui i digui que Catalunya serà el que els catalans decideixin que sigui”.