El president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat "un tracte raonable" deixar de banda el referèndum de l'1 d'octubre i la proclamació de la República de la tardor passada si el govern espanyol proposa de celebrar un referèndum sobre la independència de Catalunya.

"El govern espanyol hauria de donar una resposta perquè volem autodeterminar-nos. De fet, ens autodeterminem l'1 d'octubre, però podem negociar aquest referèndum i la declaració d'independència del 27 d'octubre", ha valorat davant de l'ex-primer ministre escocès Alex Salmond, que l'ha entrevistat en el seu programa a la cadena Russia Today.

Sobre la seva primera reunió amb Sánchez al juliol, ha celebrat que van poder "asseure's junts al voltant d'una mateixa taula i parlar de tot", la qual cosa considera un bon començament per resoldre la situació política catalana.

Rajoy o Sánchez, és el mateix

No obstant això, ha assegurat que "per als catalans és el mateix tenir el senyor Sánchez que el senyor Rajoy", en referència a l'expresident popular, per la qual cosa ha emplaçat el líder socialista a demostrar que es pot actuar diferent de com ho va fer el PP.

Torra ha defensat que en les últimes tres eleccions al Parlament han obtingut majoria les formacions independentistes: "La gent ha expressat el seu suport a la idea de la República catalana i aquest és l'objectiu del nostre Govern, continuar endavant amb el que la gent ens demana fer".

Així, ha assegurat que compta amb un mandat democràtic procedent de les eleccions del 21 de desembre, en què "els votants van votar polítics que continuaven el procés que va començar fa cinc o sis anys".

Justícia europea i espanyola

Torra ha lamentat que segueixin empresonats els líders independentistes investigats i ha recordat que els membres de l'anterior Govern que es van traslladar a l'estranger són lliures per moure's "per tot Europa excepte per Espanya" en haver-se denegat la seva extradició per presumpta rebel·lió.

"És l'opinió de la justícia alemanya, la justícia suïssa, la justícia de Bèlgica i la d'Escòcia. Veiem com en quatre països d'Europa la justícia va en una direcció i a Espanya va just en la direcció contrària. Qui té raó, Europa o Espanya?", ha preguntat.

Sobre la situació dels empresonats, ha demanat el seu alliberament immediat i ha rebutjat negociar-la: "D'alguna manera estaríem admetent que són a la presó per algun motiu".