El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha querellat contra l'exministre socialista José Bono per un delicte d'injúries i un altre d'incitació a l'odi per haver dit en una entrevista a la Sexta que les seves expressions són "més a prop de plantejaments nazis que de plantejaments democràtics".

La querella sosté que l'exministre Bono va proferir en una entrevista a la televisió, el 7 de juliol, les seves "desqualificacions greument ofensives" contra Torra de forma "gratuïta" i sense la "més mínima justificació", ja que el terme "nazi" suposa "una de les qualificacions més pejoratives que es pot atribuir a un polític".

Bono va declarar a l'entrevista: "Vostè es creu que a aquestes alçades del segle XXI es pot dir, com ell (Torra) ha dit, que per a Catalunya és un deteriorament trobar-se pel carrer uns nens...i nenes, va dir, parlant en castellà... Aquest senyor no està bé... i altres expressions que estan més a prop de plantejaments nazis que de plantejaments democràtics".

Segons l'escrit, aquestes afirmacions són "greument" atemptatòries contra l'honor del president de la Generalitat i no es poden emparar en la llibertat d'expressió perquè el Tribunal Constitucional ha determinat que aquest dret no justifica l'ús d'expressions insultants, injurioses o vexatòries que excedeixin el dret de crítica.

La querella ressalta que Bono va cometre un delicte d'incitació a l'odi, ja que va assegurar que Torra tenia plantejaments pròxims als "nazis" per la seva mera pertinença a una ideologia política, l'independentisme, que l'expresident del Congrés i exministre de Defensa "no comparteix".

"Atribuir la condició de tenir plantejaments pròxims als nazis al Molt Honorable President de la Generalitat, de forma totalment gratuïta i sense la més mínima justificació, com si pretengués l'establiment d'un autèntic sistema totalitari i l'extermini d'altres pobles i opositors, constitueix, pel seu propi sentit gramatical, una afirmació clarament insultant i vexatòria", afegeix l'escrit de la querella.

Connotació racista

Segons l'escrit, el terme "nazi" té una "clara connotació racista, vinculada amb els trets bàsics del que va significar aquell moviment, plasmat en la crueltat del genocidi i que, traslladat a l'actualitat, es considera una de les qualificacions més pejoratives que es pot atribuir a un polític, ja que suposa alinear-se amb discursos xenòfobs, practicar la discriminació sistemàtica i, fins i tot, practicar la violència contra totes les persones que no comparteixen els seus idearis".

La querella s'ha interposat al jutjat d'instrucció de Madrid per al repartiment, atès que Bono va fer aquestes declaracions en una entrevista en una cadena de televisió amb seu a Madrid.