El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president a l'exili, Carles Puigdemont, han celebrat aquest dilluns una reunió a Waterloo. L'objectiu era debatre sobre el nou curs polític que comença amb una tardor "molt important" en què es complirà el primer aniversari del referèndum de l'1-O i se celebraran els judicis del procés sobiranista.

Després de la trobada amb els consellers a l'exili, Torra ha demanat no viure aquestes properes dates amb nostàlgia sinó de manera "reivindicativa i mirant endavant, amb la intenció d'implementar i fer real" la república.

Els dos presidents han presentat el proper trimestre com una etapa amb "molts núvols negres" però que pot convertir-se en el trimestre de "les grans oportunitats". La balança es decantarà segons les accions del president de l'executiu espanyol , Pedro Sánchez, a qui han recomanat "llegir bé la realitat" i tenir "intel·ligència política". 

A l'executiu espanyol, Torra li ha demanat "fets" que demostrin quin és el seu projecte polític per Catalunya més enllà de "fotos i retòriques". "Les institucions catalanes aprofitaran aquesta oportunitat, en sabran les espanyoles?", s'ha preguntat Puigdemont

El president a l'exili ha qualificat l'empara que el govern espanyol vol donar a Pablo Llarena com un fet "molt greu", ja que s'estarien utilitzant recursos públics en una demanda particular. Tot i això, Puigdemont ha emplaçat al dia 4 de setembre en què el magistrat està citat a declarar per aclarir la "confusió" que durant els últims dies ha planat sobre els termes de la defensa.

En contra de la investigació de la Fiscalia als Mossos

Per la seva banda, Torra ha retret a la Fiscalia que investigui l'actuació dels Mossos en la identificació de persones que retiraven llaços grocs. S'ha preguntat "com és possible" que la Fiscalia, en canvi, no investigui ni els fets de l'1-O ni tampoc les proclames "feixistes i franquistes" dels assistents al Valle de los Caídos.

Torra ha defensat que els agents dels Mossos estaven "senzillament fent la seva feina com a professionals que són" en identificar persones que retiraven llaços grocs. Així mateix, el president del Govern ha lamentat que se'ls involucri en un "conflicte polític". En aquesta línia, Torra ha subratllat que la policia de qualsevol país del món actuaria davant d'un grup d'encaputxats que actués de nit i amb armes blanques. "Manifestem el nostre profund desacord amb el fet que la Fiscalia estudiï aquest tema, tenint en compte que n'ha deixat d'investigar tants d'altres", ha reiterat.