En diumenge i a mitja tarda el govern espanyol ha reaccionat a la defensiva en el cas Llarena davant la tempesta que li cau a sobre per haver, suposadament, abandonat a la seva sort el magistrat del Tribunal Suprem i principal instructor de la causa general contra l’independentisme, Pablo Llarena.

Per mitjà d’una nota de premsa distribuïda poc després de dos quarts de cinc, l’executiu espanyol ha defensat que ha actuat amb “total diligència” i ha posat en marxa “tots els mecanismes necessaris per a la defensa de la nostra sobirania jurisdiccional”, en referència a la situació creada després que el Govern a l‘exili hagi presentat una demanda a Bèlgica contra Llarena.

En la nota s’especifica que s’ha contractat un despatx d'advocats a Bèlgica i que l'executiu ha atès totes les indicacions del Consell General del Poder Judicial "fins a aquest moment" en relació amb la demanda contra el jutge per defensar els interessos del país, i que atendrà les peticions "de salvaguarda de la sobirania jurisdiccional espanyola" que en el futur pugui realitzar el Poder Judicial.

Llarena, instructor de la causa oberta pel procés, ha de comparèixer el 4 de setembre a Bèlgica arran de la demanda civil presentada allà contra ell pel president Carles Puigdemont, que va al·legar que no va respectar el seu dret a la presumpció d'innocència.

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ja va anunciar divendres passat la voluntat de contractar un bufet d'advocats a Brussel·les per si en el moment d'admetre a tràmit la demanda civil contra Llarena es fa alguna referència al paper de la justícia espanyola en la instrucció del cas contra l'1-O. També va deixar clar, però, que el govern espanyol no defensarà en cap cas "actes privats" del jutge, en referència a declaracions públiques que ha fet i que es recullen a la demanda.

Allau de crítiques

Aquest comunicat es produeix després que durant el cap de setmana diferents associacions de jutges i fiscals, així com els partits polítics, s'hagin pronunciat sobre aquest assumpte, la majoria reclamant al govern espanyol que assumís la defensa de Llarena.

L'Associació Professional de la Magistratura, l'Associació Judicial Francisco de Vitoria, el Fòrum Judicial Independent, l'Associació de Fiscals i l'Associació Professional Independent de Fiscals van acusar divendres passat l'executiu de "desistiment de funcions" en un comunicat conjunt en què van exigir que assumís la defensa de Llarena.

Aquestes associacions professionals van reaccionar així després que la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, assegurés que, encara que l'executiu defensaria la jurisdicció d'Espanya en la demanda civil contra el jutge, l'empara legal i el suport al jutge li corresponen al Poder Judicial mateix.

Després del comunicat conjunt publicat divendres, la Unió Progressista de Fiscals va instar aquest dissabte l'Estat a personar-se en el procediment obert a Bèlgica per defensar la immunitat de jurisdicció dels tribunals espanyols.

Finalment, avui Jutgesses i Jutges per a la Democràcia ha considerat que l'actuació del Ministeri de Justícia en el procediment obert a Bèlgica arran de la demanda civil de Puigdemont contra el magistrat és "correcta i ajustada al dret".

El Partit Popular i Ciutadans també han reclamat al govern espanyol al llarg del cap de setmana que actués en defensa del magistrat i van anunciar peticions de compareixença i iniciatives parlamentàries en aquest sentit.