Avui fa 101 anys del naixement de l'activista Nelson Mandela i, com cada 18 de juliol, se celebra el Nelson Mandela Day. En un moment de repressió contra l'independentisme, el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el president de la Generalitat, Quim Torra, han volgut retre homenatge a l'activista contra l'apartheid.

Els dos presidents han compartit una fotografia de Mandela i l'han acompanyada d'una cita seva. En el cas de Puigdemont n'ha triat una en anglès que diu el següent: "Molta gent d'aquest país ha pagat el preu abans que jo, i molta gent el pagarà després".

Al seu torn, el president Torra s'ha decidit per una frase encoratjadora: "Que les teves decisions siguin un reflex de les teves esperances, no pas de les teves pors”.

Nelson Rolihlahla Mandela (Umtata, Sud-àfrica, 18 de juliol de 1918 - Johannesburg, 5 de desembre de 2013) va ser un polític sud-africà, un dels líders emblemàtics de la lluita contra el sistema polític de l'apartheid i va arribar a ser el primer president de la República de Sud-àfrica (1994-1999) elegit per sufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país.