El president de la Generalitat, Quim Torra, està participant en aquests moments a la reunió del grup parlamentari de JxCat on ha intervingut també a través de videoconferència al president a l'exili Carles Puigdemont per valorar la situació creada davant la negativa del govern espanyol a publicar els nomenaments dels consellers del nou gabinet.

L'executiu de Mariano Rajoy rebutja el Govern designat per Torra perquè hi figuren dos consellers empresonats -Jordi Turull i Josep Rull- i dos que són a l'exili a Brussel·les -Toni Comín i Lluís Puig-, per la qual cosa s'ha negat a publicar el decret de nomenaments al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), que manté sota el seu control gràcies al 155. La publicació al DOGC és una condició imprescindible perquè els nomenaments entrin en vigor.

Davant d'aquesta situació, Torra ha demanat un dictamen a la Comissió Jurídica Assessora per impulsar mesures davant el que descriu com el "bloqueig institucional causat per l'Estat".

La reunió ha començat a les 12 del migdia i hi participen també dos dels consellers designats per Torra que no formen part del grup: Miquel Buch i Jordi Puigneró.