El president, Quim Torra, s'ha preguntat a les portes de la presó de Lledoners "a què espera Espanya a posar en llibertat els presos polítics, perquè no hi ha delicte de rebel·lió". El cap de l'executiu català ha replicat així a la decisió del tribunal alemany d'acceptar l'extradició de Carles Puigdemont per malversació però no pels delictes violents pels quals estan empresonats la resta de polítics i líders independentistes.

"Avui potser més que mai surto amb la més profunda sensació de la injustícia i l'enorme indecència que suposa que encara tinguem presos polítics per un delicte que ha quedat clar que no existeix", ha lamentat Torra tan bon punt ha pres la paraula.

El president ha assegurat que avui és un dia importantíssim perquè amb el pronunciament de la justícia alemanya el procés judicial contra els presos polítics i els exiliats ha fet un gir. Segons Torra, "ha caigut el relat fictici que l'estat espanyol ha intentat per totes les maneres de configurar".

"Fem un clam per llibertat dels nostres presos polítics", ha reclamat Torra a les portes de la presó, després de recordar que Puigdemont continua lliure a Alemanya, igual com els consellers exiliats a Brussel·les i Edimburg o la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la cupaire Anna Gabriel a Ginebra. Per tot plegat, ha exigit que els presos no continuïn a la presó "ni un minut més".

D'altra banda, el president ha explicat que, igual com aquest dimarts va anunciar que no demanaria la renúncia de cap dels diputats empresonats després que el jutge ha decidit la seva suspensió, avui a més ells li han fet saber que no tenen cap intenció de renunciar, la qual cosa ha volgut agrair. "Els nostres diputats han de poder anar al Parlament i exercir les seves funcions i ser amb les seves famílies", ha conclòs.