El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que des de la seva formació, Junts per Catalunya, no es demanarà a cap diputat que abandoni l'acta tot i la decisió del jutge Llarena de suspendre els diputats processats. "Vaig prendre possessió dient que només reconeixia la sobirania del Parlament de Catalunya. Aquesta sentència del jutge Llarena ataca directament la sobirania del Parlament, i és el Parlament el que ha de respondre de manera col·lectiva", ha explicat el president acompanyat de la consellera Clara Ponsatí i el seu advocat, Aamer Anwar, des d'Escòcia.

En la seva visita a Edimburg per reunir-se amb la consellera Clara Ponsatí i la principal ministra escocesa Nicola Sturgeon, Torra ha mostrat el seu agraïment al poble escocès per la seva "solidaritat i generositat" i ha expressat el seu desig que el conflicte català es resolgui de la mateixa manera que ho va poder fer el territori escocès: amb un referèndum pactat. "Com a catalans volem tenir les mateixes solucions i propostes que altres europeus van tenir. El referèndum d'Escòcia és un model i el millor exemple per explicar que el conflicte es pot solucionar votant, mai amb la repressió", ha assenyalat.

Ponsatí i Torra - ACN

Imatge: ACN

A més, el president ha exposat la situació dels presos i exiliats i la "violació dels drets humans" que està patint Espanya. "S'imaginen que la reina hagués fet un discurs com el de Felip VI aquí? S'imaginen que el Regne Unit hagués tingut una reacció repressora com la de l'estat espanyol?", ha preguntat als presents. En aquest sentit, el president ha destacat que els presos "no seran mai una moneda de canvi" i ha defensat i agraït la tasca dels empresonats i exiliats. "Només van defensar que els catalans poguessin votar, no van fer res il·legal. Tornaran a casa i el nostre poble serà lliure", ha sentenciat.

El president es reunirà aquesta tarda amb la principal ministra escocesa, Nicola Strugeon."Explicaré la greu situació política que estem vivint a Catalunya", ha assegurat.