El president Quim Torra i el president a l'exili Carles Puigdemont presentaran aquest dissabte el Consell per la República en un doble acte a Brussel·les. L'esdeveniment se celebrarà al teatre flamenc KVS, i davant "l'allau de sol·licituds" per participar-hi, els organitzadors han decidit fer dues sessions: una a les 10.30 hores del matí i una altra a les 12.30 hores.

A l'acte, que conduirà l'actriu Sílvia Bel, hi intervindran els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig, i el clouran Torra i Puigdemont. A més es preveuen actuacions musicals, entre les quals destaca un duet musical entre Lluís Llach i el raper Vatònyc, segons ha pogut saber l'ACN. A la presentació del Consell per la República també hi assistiran el vicepresident Pere Aragonès, els consellers Jordi Puigneró, Josep Bargalló, Damià Calvet i Laura Borràs, com també diputats d'ERC i JxCAT i representants de la societat civil.

Unes 400 persones seguiran l'acte en cadascuna de les sessions de dissabte al matí des de la capital belga, on els membres del govern Puigdemont desvelaran "les pròximes passes" del Consell per la República, que pretén "impulsar estratègies" per "fer efectiu el mandat de l'1-O.

Segons ha pogut saber l'ACN, explicaran "els grans àmbits del Consell" i algunes de les seves iniciatives, com per exemple el registre ciutadà. Tanmateix, fonts pròximes a l'acte remarquen que la presentació "no és la constitució" d'aquesta estructura, perquè per això encara "falten alguns acords": si bé les principals forces independentistes han donat suport al projecte, la CUP encara se'n manté al marge.

Assistents a l'acte

Segons ha explicat fins ara Puigdemont, el Consell per la República tindrà una assemblea de representants electes que es compondrà de cent ciutadans. D'aquests, un 25% seran membres del Parlament, un altre 25% seran representants municipals, les entitats socials formaran el tercer 25% i el 25% restant seran ciutadans de tot el món. Així, entre els representants de l'assemblea hi haurà 25 noms internacionals

Des del mes passat l'entitat ha obert un registre per als ciutadans que vulguin participar de manera "activa i directa" en la construcció de la República. El registre té un cost de 10 euros "per fer front" a la infraestructura informàtica, segons explica la seva web.

Festival musical

L'acte de presentació del Consell per la República estarà complementat pel festival musical City Zen: dotze hores seguides de música en directe, gastronomia i una exposició que vol ser "un crit d'atenció sobre la repressió i les creixents deficiències democràtiques" al món.

La sala La Tentation acollirà una quinzena de grups, entre ells Els Catarres, Gerard Quintana i Josep Thió, Miquel Abras, Senyor Oca, Kepa Junkera, Germà Negre, El Petit de Cal Eril, Ernest Crusats (La Iaia), Germà Negre, la Banda de Matadepera i l'exiliat Valtònyc, a més d'artistes belgues.

A més, en el marc del festival es podrà visitar una exposició fotogràfica a càrrec dels fotoperiodistes Jordi Borràs, Lluís Brunet, Roser Vilallonga i Delmi Álvarez, i es podrà degustar gastronomia tradicional per mitjà del col·lectiu Les Cuineres de Sils.

Aniversari de la gran manifestació

La presentació del Consell per la República i el festival musical coincideix amb l'aniversari de la gran manifestació independentista a Brussel·les. El 7 de desembre del 2017 unes 45.000 persones van recórrer els carrers de la ciutat belga sota el lema "Desperta, Europa" per reclamar una reacció de les institucions europees després dels fets de l'1 d'octubre.

Amb estelades, bufandes grogues i pancartes reclamant la llibertat dels presos, els manifestants van fer un recorregut pel barri europeu i els membres del govern Puigdemont i polítics com la secretària general d'ERC, Marta Rovira, van protagonitzar els parlaments de la protesta.