El president Quim Torra i el president a l'exili Carles Puigdemont faran la seva conferència conjunta a l'hotel Steigenberger de Brussel·les aquest dilluns a la tarda, segons ha anunciat Torra en una piulada. 

Després del vet del president de l'Eurocambra a l'acte, el Govern havia sondejat el parlament flamenc com a localització alternativa, però finalment s'ha decidit per l'hotel.

En una carta dirigida a Antonio Tajani, el president del parlament flamenc, Jan Peumans, explica que el gabinet de Torra va demanar divendres per la possibilitat que el parlament de Flandes acollís la conferència, després del rebuig de l'Eurocambra

Peumans veu una "vergonya" el veto de l'Eurocambra a l'acte del president Quim Torra i el president Carles Puigdemont. Així, acusa Tajani de "violar les normes de la democràcia i la llibertat d'expressió que la UE hauria de defensar" i fa Tajani "responsable" de la "violació d'aquests drets democràtics".

Conferència

A la conferència "Catalunya i el judici sobre el referèndum: un repte per a la UE" de moment està previst que hi assisteixin els dos eurodiputats que havien organitzat l'acte original a l'Eurocambra, Ralph Packet i Ivo Vajgl i una delegació de diputats de Junts per Catalunya, entre ells el vicepresident del Parlament Josep Costa, Albert Batet, Francesc de Dalmases i Aurora Madaula.

Veto de Tajani

Tajani va decidir prohibir divendres passat la conferència a la cambra europea perquè va considerar que hi havia un "elevat risc" que aquesta suposés una "amenaça per mantenir l'ordre públic a les dependències del parlament".

A més, va lamentar una "manca d'informació sobre els participants a l'acte" i adverteixen que podria provocar "incidents dins o als voltants del Parlament". Així, aquesta institució va concloure que "l'amenaça de seguretat" vinculada a l'acte no es podia "mitigar pels serveis de seguretat del parlament".

La decisió es va produir després que el PP, Cs i PSOE demanessin al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que no autoritzés l'acte.