El Parlament Europeu ha prohibit finalment la conferència que havien de pronunciar els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra dilluns vinent a l'Eurocambra, per pressions espanyoles. El PP, el PSOE i Cs van reclamar que no es permetés l'acte, que era una invitació del partit flamenc N-VA.

La direcció general de seguretat de l'Eurocambra ha decidit suspendre l'acte amb l'argument que hi ha un "elevat risc" que suposi una "amenaça per mantenir l'ordre públic a les dependències del Parlament". En aquest sentit, citen l'ocupació de la seu a Barcelona del Parlament Europeu i la Comissió per part de l'ANC i "les tensions vinculades amb el judici contra líders independentistes que va començar el 12 de febrer".

A més, també lamenten una "manca d'informació sobre els participants a l'acte" i adverteixen que podria provocar "incidents dins o als voltants del Parlament". En aquest sentit, els serveis de seguretat de l'Eurocambra conclouen que "l'amenaça de seguretat vinculada a l'acte no es poden mitigar pels serveis de seguretat del Parlament" i no l'autoritzen. 

Pressions del PP, PSOE i Cs

L’eurodiputat Enrique Calvet, que va abandonar UPyD i ara està vinculat a Cs, va apuntar ja a l'argumentari que ha usat el Parlament Europeu quan fa uns dies va assegurar en una carta a Tajani que la presència de Torra i Puigdemont “podia posar en risc la seguretat de tots” (sic).

PP, PSOE i Cs van enviar una carta al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, demanant censurar la conferència. El portaveu del PP a l'Eurocambra, Esteban González Pons, va reclamar a més al ministre espanyol de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que "trobés la fórmula jurídica" per detenir Carles Puigdemont en cas que entri al Parlament Europeu, la qual cosa la mateixa Eurocambra va descartar.

González Pons ha estat dels primers en celebrar la decisió de Tajani. "Gràcies per suspendre l'acte de Puigdemont al Parlament Europeu i evitar així un insult a Espanya i una burla al Tribunal Suprem", ha dit en una piulada.