Des que va deixar la presidència el setembre de 2020, Quim Torra s'ha dedicat a aclarir diversos detalls de la seva etapa al capdavant de la Generalitat que posen en evidència les dificultats que va tenir per gestionar diverses qüestions. Inclòs el procés independentista. I és que aquest dimecres, en una entrevista del Planta Baixa de TV3, també he revelat algunes informacions que han ajudat a dibuixar un executiu català desunit i incapaç de culminar la independència. Amb tot plegat, Torra ha recordat la resposta del Govern a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders del procés, i ha lamentat la incapacitat dels partits per posar-se d'acord. Davant d'aquesta realitat, ha explicat quina va ser la seva proposta: ratificar el resultat de l'1-O.

"Aquella famosa setmana de la sentència, i vist que no hi havia acord entre els partits, jo vaig dir de ratificar l'1-O en un termini d'un any", ha declarat. Tot i la seva aposta, ha lamentat que no va aconseguir tirar-se endavant la seva proposta. "No va tenir èxit". Així, ha reconegut que els partits independentistes no van apostar per la mateixa via que ell defensava. "Ho vaig parlar amb molta gent, també amb el president Carles Puigdemont, però en aquell moment hi havia altres opinions. No va ser possible anar tots plegats", ha dit, en referència als fets ocorreguts durant la setmana posterior a la sentència. "Tots els partits tenien diferents estratègies".

Fins i tot ha aprofitat per llançar un dard a Esquerra Republicana. Sense anomenar-los, Quim Torra ha subratllat que per a ell va ser impossible de tirar endavant la seva proposta sense el suport de tots els membres del seu govern. "No pots avançar si no tens el suport d'una majoria. Vaig veure que no era capaç d'estirar més cap a la independència", i ha assenyalat els republicans. "Si tu investeixes el president Pedro Sánchez i votes els seus pressupostos, amb una política de suport al govern espanyol és difícil pensar que arribaràs a la independència".

"El problema del nostre país és que som una autonomia"

En una línia similar, Torra també ha lamentat la línia del govern català sota la presidència de Pere Aragonès. Així, ha criticat que Catalunya hagi apostat pels Jocs d'Hivern i la Copa Amèrica de Vela, tot i les lliçons apreses durant la pandèmia. "Pensava que tot això s'havia acabat, però estem tornant a repetir els mateixos esquemes que abans". I ha posat en evidència la principal dificultat a què s'enfronta Catalunya: "El problema del nostre país és que som una autonomia, i un repte majúscul per a la independència és el 'mentrestant', que has de gestionar de la millor manera possible".