El president, Quim Torra, plantejarà al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, la situació dels presos polítics i dels exiliats a la reunió que mantindran dilluns vinent a la Moncloa, segons ha explicat durant la sessió de control al Parlament.

"Insistiré que no són moneda de canvi de res, perquè considerem que el seu empresonament és injust", ha advertit en resposta a la pregunta de la republicana Anna Caula que li ha reclamat que "exigeixi al govern espanyol que ordeni a la fiscalia la retirada de tots els càrrecs dels presos polítics de manera immediata" perquè són falsos i inventats a partir d'un relat fabricat.

"No hi ha rebel·lió perquè mai no hi ha hagut violència, no hi ha malversació perquè mai no hi ha hagut pagaments. Ja n'hi ha prou de tanta injustícia", ha advertit Caula.

La reunió amb Sánchez ha estat present en totes les preguntes que se li han plantejat al president al llarg de la sessió de control. Torra ha subratllat que servirà d'entrada per parlar de tot, la qual cosa serà important per "sortir d'un cul-de-sac" on s'era. En aquest sentit ha mostrat la confiança que es produeixi una segona reunió el mes de setembre al palau de la Generalitat.

En totes les respostes, Torra ha deixat clar que l'objectiu de la cita és conèixer el parer del govern de Sánchez sobre el "gran tema" que centra el debat polític a Catalunya. "No s'entendria que anés a parlar de qüestions que no son la que la societat catalana està pendent de saber", és a dir, quina és l'opinió dels socialistes del PSOE sobre el dret a l'autodeterminació dels catalans, ha advertit al socialista Miquel Iceta, mentre que al popular Xavier García Albiol, li ha tirat en cara que la reunió servirà per passar pàgina d'una situació en què el govern de Mariano Rajoy no oferia ni tant sols l'oportunitat d'anar a la Moncloa a parlar.

Amb tot, el president s'ha mostrat a l'espera d veure quina serà la resposta del PSOE i quines alternatives proposen. "Si diàleg són només paraules o fets i propostes concretes damunt la taula", ha advertit.

La resposta de Cameron

En aquest sentit, i recordant que la setmana vinent visitarà la premier escocesa Nicola Sturgeon a Escòcia, s'ha preguntat "algú s'imagina que la policia britànica entrés als col·legis electorals a atonyinar ciutadans escocesos que votaven lliurement? Que polítics escocesos fossin a la presó o l'exili per haver organitzat un referèndum? Que la reina d'Anglaterra hagués fet mai el discurs que va fer el rei d'Espanya el 3 d'octubre". "Per què els catalans ens hem de resignar a no tenir estàndards de respecte i democràcia com tenen altres ciutadans europeus?", s'ha preguntat.

Per aquesta raó, ha assegurat que espera de Sánchez la mateixa resposta que va tenir el premier britànic David Cameron quan li van proposat els escocesos el dret a l'autodeterminació i va acceptar la convocatòria del referèndum.

Màxim representant de l'Estat

En resposta a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que li ha retret que anés a visitar ahir els presos al centre penitenciari de Lledoners, Torra ha volgut subratllar que havia acudit a la presó no només com a president de la Generalitat sinó també en la seva condició de màxim representant de l'Estat a Catalunya.

"Vostè ahir, davant les presons com si fos no el president de la Generalitat sinó d'un CDR. No veu que és absurd quan a més té vostè el control i la gestió de les presons?", li ha retret Arrimadas.

Torra ha replicat que si volia humiliar-lo recordant-li aquesta circumstància, no ho aconsegueix perquè "allò són presons catalanes però s'aplica la legislació espanyola". "I nosaltres volem canviar aquesta legislació injusta, per això volem la república catalana", ha reblat.

 

 

 

Seguirà ampliació